Fotograf/bild: Film: L´atelier des Chefs, monter
montera, blanka av
(montera, montering, blanka av, blankning = t.ex. göra en sås blank med smör eller grädde)
assamble = e.g. make a sauce glossy with butter or cream
monter = monter par example une sauce au beurre ou crème
montare = ad es. fare una salsa lucida con burro o panna
montieren = z.B. eine Sauce glänzend mit Butter oder Sahne machen
monte = p. hacer una salsa brillante con mantequilla o crema
Grupper inom
Begrepp > Tillaga:
Montera ("sätta ihop") och blanka av ("göra blank") är synonyma begrepp inom gastronomin. Det innebär att mot slutet "avrunda" en (syrlig) sås eller soppa genom att vispa ner kall vispgrädde eller kallt smör så att såsen eller soppan blir blank och simmig. Om man lättvispar grädden innan den tillsätts i en sås blir såsen dessutom luftig. Fettet är även en smakförhöjare.
Motsatsen till att "sätta ihop" en sås är när den "faller ihop" (skär sig), vilket smörsåser lätt kan göra. Läs mer, se > Om smörsåser, smörkrämer.
SÅ MONTERAR MAN
Montering/blankning bör ske strax före servering. Såsen eller soppan tas av från spisen eller sjudes (får ej koka) när kallt smör eller grädde tillsätts, lite i taget under omrörning eller vispning. Se film via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02