Svensk Husmanskost, Wretman
(Omdöme: 5 av 5 möjliga för intresserade av husmanskost)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Svensk Husmanskost
- Kategori: Baskokbok husmanskost.
- Författare: Tore Wretman (1916-2003). Svensk restaurangman, hovtraktör och folkbildare inom matlagning. Tillsammans med mästerkocken Werner Vögeli skapade han det moderna köket i Sverige, samtidigt som han lyfte fram de svenska husmanskosträtterna.
- Förlag: Bokförlaget Forum. Utgivningsår: Första upplagan 1967, senaste 2008. Säljs fortfarande i nytryck.
- Pris 2013: Inbunden cirka 180 kr inklusive moms. Förekommer ofta i handeln med begagnade böcker. Har man tur kan man hitta en som Tore signerat.
- Innehåll (247 sidor i bokformat):
- Smörgåsbordet
- Soppor
- Fisk
- Kött
- Grönsaker
- Ägg, mjöl- och grynrätter
- Såser
- Efterrätter
- Sammanfattning: Tore Wretman slår här ett slag för gammal fin mattradition. Han bjuder på välsmakande anrättningar med vederhäftiga recept och citerar ibland direkt ur de gamla husmamsellernas kokböcker. Här och var är också kulturhistoriska och kulinariska kommentarer insprängda. Texten är även kryddad med mustiga och doftande citat ur litteraturen. Här finns över 300 recept för alla tillfällen, från vardagens mer sparsamma kost till de stora högtidernas festmåltider.
- Recension av Kunskapskokboken: En välskriven klassiker som varje kock med självaktning måste ha i bokhyllan. Kan man vad som står i boken, kan man det mesta om svensk husmanskost (och matlagning!). Trots sin höga ålder en utmärkt kokbok sett med dagens ögon. En viktig detalj som skiljer Tore från de flesta av dagens receptgivare är noggrannheten att alltid noga precisera ingående ingredienser i recepten.
- Betyg: 5 av 5 möjliga för intresserade av husmanskost.
- Nästa bok: Som komplement rekommenderas Tore Wretmans Smörgåsbordet som förekommer i nyupplaga och boken Menu utgiven 1956 som man dock får leta efter i handeln med begagnade böcker.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04