Fotograf/bild: Film, Foodland Hawaii
bryna - franska termer
(Franska termer bryna: 1= bryna, saisiera 2= steka brunt 3= steka gyllenbrunt 4= steka i hett fett)
French terms: 1= sear 2= to fry brown 3= to fry golden brown 4= to fry in hot fat
1. saisir 2. brunir = faire brun 3. dorer = faire d´or 4. rissoler = frire dans la graisse chaude
Termini francesi: 1= rosolare 2= friggere il marrone 3= dorare 4= friggere nel grasso bollente
Französische Begriffe: 1= bräunen 2= braun braten 3= goldbraun braten 4= in heissem Fett braten
Términos franceses: 1= dorar 2= freír marrón 3 =freír marrón dorado 4= freír en grasa caliente
Grupper inom
Begrepp > Steka:
- saisir (gripa, begripa) kok. = bryna (försvenskning = saisera).
- brunir = brungöra utan att bränna, det vill säga bryna.
- dorer (förgylla) kok. = steka gyllenbrunt, eller förgylla till exempel pensla med äggula.
- rissoler = steka eller fritera mat i hett fett. Rissole = deginbakad maträtt motsvarande pirog (läs mer > Om piroger).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03