
ā la russe
(på ryskt vis)
ā la russe, service ā la russe
Grupper inom
ā la ... någonstans:
Ā la russe = att tillaga något på ryskt vis.
Service ā la russe = servera mat på ryskt vis, vilket innebär att rätterna serveras en efter en från köket av personal som låter gästerna ta för sig från serveringsfat. Det franska sättet att servera mat före 1800-talet var att kollektivt ställa fram alla rätterna på en gång liknande ett smörgåsbord (läs mer > ā la franįaise). Det ryska serveringssättet, som är dagens serveringsform vid finare middagar, infördes under 1800-talet i Frankrike vilket sägs ha inspirerats av den ryske ambassadören i Paris 1808-1812, Alexandre Kurakin ( även stavat Kourakine). Han varnade Tsar Alexander flera gånger för det påtagliga krigshotet från Napoleon. Han invaldes för övrigt som utländsk medlem i Kungliga Svenska Vetenskaspakademin år 1776. Läs mer > Servera.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01.