Pannbiff med lök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om köttbullar, köttfärsbiffar

(1. köttbullar 2. köttburgare, pannbiff 3. hamburgare pannbiff, Wallenbergare, Biff Lindström, Krögarbiff, 2b. fläskburgare, wallenbergare, biff ā la Lindström, krögarbiff 5. fiskburgare 6. vegoburgare)

Engelsk översättning 1. meatballs 2. burger, rissoles 3. hamburger, hamburger sandwich, hamburger steak

Fransk översättning 1. boulettes de viande 2. steak haché, fricadelles

Italiensk översättning 1. polpette de carne 2. medaglione di carne macinata

Tysk översättning 1. Klopse, Königsberger Klopse, Sossklopse

Spansk översättning 1. albķndigas 2. hamburguesa

Köttbullar (fr. polpettes, boulettes de viande) är köttfärs blandat till exempel med ströbröd, ägg och kryddor, som sedan formas till runda bullar och steks i matfett. Vanligtvis i stekpanna, men kan också ugnsstekas eller kokas. Klassisk svensk husmanskost. Förekommer som färdigmat i butik, men godast är hemlagat. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

  • Enkla köttbullar: All slags köttfärs kan användas, men vanligast är en blandning av nöt- och fläskfärs (se > blandfärs). Färsen blandas med havregryn, ströbröd, eller rivebröd och mjölk för att ge lösare konsistens och lägre kostnad. Förr även kokt potatis och späck. Ägg i smeten ger sammanhållen smet. Smaksätt med finhackad lök, salt, peppar, worcestersås med mera enligt egen smak. Smeten formas till jämnstora små bollar, max golfbolls storlek. Om bullarna får vila en stund håller de bättre ihop vid tillagningen. Bullarna bryns i rikligt med smör/matfett i panna på medelhög värme cirka 15 minuter.
  • Fina köttbullar tillagas av kalvfärs, eller kalvfärs uppblandat med nötfärs. Färsen blandas med grädde, ströbröd, äggula, salt och peppar. Klassiskt är Kalvjärpe (se nedan) och så kallade Wallenbergare formade till stora bullar (se recept > Wallenbergare original). I Tyskland är Königsberger Klopse klassisk, vilket är kalvköttbullar med kapris (läs mer > Tysk kokkonst).
  • Kokta köttbullar kallas i Sverige för frikadeller eller queneller (se respektive). En missuppfattning av franskans " fricadelles" som kommer från latinets frigo = rosta/bryna. Läs mer > Om frikadeller.

Köttfärsbiffar (fr. steak haché, fricadelles) är köttfärs som formats till stora "köttbullar" och plattats till något. Ingredienserna i köttfärsbiffar är i grunden desamma som för köttbullar, men ofta mer variationsrika. Det finns många varianter av köttfärsbiffar i andra länder. Läs mer > Köttfärsrätter.

Klassiska köttfärsbiffar:

  • Pannbiff med lök är en klassisk köttfärsbiff, i praktiken en stor enkel köttbulle till vilken brynt lök serveras  (se recept > Gammaldags pannbiff).
  • Biff ā la Lindström är en annan klassiker tillagad av nötfärs, innehållande liknade ingredienser som till råbiff. Alla ingredienser blandas och pannstekt (se recept > Biff ā la Lindström).
  • Krögarbiff är ett populärt namn på köttbiffar i skolmatsalar och åldringsvården.
  • Järpar är tillplattade köttfärsbiffar som skall se ut som järpbröst. Särskilt fint är kalvjärpar. Läs mer > Om järpar. Se recept > Kalvjärpar original.
  • Köttburgare, hamburgare är tillplattade, runda köttfärsbiffar. Hamburgare består av rent nötkött. Ursprunget är en hackad biff benämnd Hamburger Steak tillagad av tyska emigranter från Hamburg som kom till USA i slutet av 1800-talet. Först senare tillkom brödet samt tillbehören, varefter rätten namngavs Hamburger Sandwich. Hamburgare har alltså inget med "ham" (skinka) att göra utan är namn efter staden Hamburg (läs mer > ā la Hamburg, hamburgare). Hamburgare säljs ofta som snabbmat i hamburger­restauranger som Burger King, Max och McDonald´s. Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg som invigdes av Prins Bertil år 1956. Hamburgare finns också som färdigmat i butik. Numera förekommer även andra "burgare" som fläskburgare, cheeseburgare, fiskburgare, vegoburgare med flera. Gemensamt för burgare är att de serveras mellan två brödhalvor tillsammans med olika tillbehör. Se recept > Hamburgare.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Om köttfärs

Om frikadeller

Om fiskqueneller ¤

Om järpar

Om lammfärsbullar

Färdiga köttfärsrätter

Köttfärsrätter

á la Hamburg, hamburger

Tysk kokkonst

Film: Leif Mannerström lagar juköttbullar

Film: Leif Mannerström lagar Biff á la Lindström på sitt sätt

Film: Tommy Myllymäki lagar cheeseburgare

Film: Tommy Myllymäki lagar Wallenbergare

Film: Mistakes When Cooking Burgers

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj