Matbröd för nybörjare }
Varför baka eget bröd? För det fösta för att nybakat bröd är så gott. För det andra spar man pengar. Ett hembakat bröd kostar vanligen 20-30 kr/kg. Billigt skivat köpebröd kostar 25-50 kr/kg och finare bröd vanligen 50-85 kr/kg. För den som äter en limpa per vecka innebär det en besparing på 250-2500 kr per år beroende på brödkvalitet.
Utrustning: Egentligen behövs inga redskap alls utöver en ugn, som helst bör kunna nå 250°C. Man kan blanda och jäsa på en diskbänk. En stor bunke är bra att blanda i och två brödformar att baka i (se > Brödformar). Vi rekommenderar också en degskrapa som underlättar vid knådning och delning av deg (läs mer > Degskrapa).
NYBÖRJARBRÖD
Nöbörjarbröd: Vi rekommenderar att börja baka fem olika slags bröd. Baka dessa några gånger vardera för att få en allmän känsla för brödbakning.
- Vitt formbröd: Läs > Så bakas vetemjölsbröd med jäst. Lås också > Så knådas, rivs deg. Se recept > Formbröd - grundrecept och recept > Vitt formbröd med mjölk och smör (bild ovan t.h. nere).
- Filmjölksbröd: Läs > Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd. Se recept > Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept (bild ovan t.h. överst).
- Scones (hastbröd): Läs > Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd. Se recept > Klassiska scones - grundrecept.
- Tunnbröd (flatbröd): Läs > Så bakas tunnbröd. Se recept > Tunnbröd bakat i ugn, mjukt eller hårt - grundrecept.
- Fröknöcke (finknäcke): Läs > Om fint knäckebröd. Se recept > Fröknäcke - grundrecept.
- Tilltuggsbröd: Läs > Om brödstickor. Se recept > Oststänger av smördeg.
FORTSÄTTNINGSBRÖD
Läs mer
Så bakas vetemjölsbröd med jäst }