Fotograf/bild: Taste, salmagundi
Om salmagundi, salmis
(1. fr. = maträtt med olika ingredienser 2. fr. = gryta med olika kött)
1. fr. = dish with various ingredients 2. fr. = stew with various meat
1. salmagundi = plat avec divers ingrédients 2. salmis = ragoût avec diverses viandes
1. fr. = piatto con vari ingredienti 2. fr. = spezzatino con varie carni
1. fr. = Gericht mit verschiedenen Zutaten 2. fr. = Eintopf mit verschiedenem Fleisch
1. fr. = plato con varios ingredientes 2. fr. = estofado con carne variada
Grupper inom
Franska receptklassiker:
Namnets ursprung är osäkert. Det kan vara namngivet efter någon adelsfru, eller från franskans sal+condir, men troligast är att det kommer från italienskans "salame conditi" (saltat kött). I England på 1700-talet blev det förvanskat till "Solomon-gundy", som ingår i ramsan "Solomon Grundy, born on a Monday, christened on Tuesday, married on Wednesday, took ill on Thursday, worse on Friday, died on Saturday, buried on Sunday, that is the end of Solomon Grundy.
Salmis är en klassisk fransk gryta på vildfågel, vanligen av morkulla, and, fasan, eller rapphöna, men även av annan fågel. Hel fågeln tillagas till 2/3-delar klart i ugn, för att sedan delas i bitar och stekas klart i stekpanna. Serveras med brun vinsås. Namnet salmis är en förkortning av salmigondis (se ovan).
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02