Fotograf/bild: Kunskapskokboken
Restaurangpersonal
(1. traktör, restauratör, källarmästare, krögare, värdshusvärd, gästgivare, traktera)
1. = restaurant chef, owner 2. = all service personel 3. = all kitchen personell
1. trateur = chef de restaurant, propriétaire 2. brigade = tout le personnel de salle/cuisine
1. = chef del ristorante, proprietario 2. = tutto il personale di servizio 3. = tutto il personale di cucina
1. = Restaurantleiter, Inhaber 2. = alle Servicemitarbeiter 3. = alle Küchenmitarbeiter
1. = chef del restaurante, dueño 2. = todo el personal de servicio 3. = todo el personal de cocina
Det franska köket är det mest utvecklade köket i världen och har varit vägledande för andra länders matlagning och terminologi sedan 1700-talet. I ett stor restaurang finns det många olika befattningshavare med bestämda arbetsuppgifter och de franska namnen på de olika rollerna används även i andra länders finrestauranger, alltifrån krögare till lärling. Personalen i sin helhet benämns "brigad" eller division. Gäller även för hotellpersonal.
Traktera innebär att bemöta, behandla någon eller något. Akademins Ordlista 1659: "(Äkta mannen är) icke .. giffuin then macht, at han skal illa trachtera henne (dvs. hustrun) epter sitt eghit sinne". Gastronomiskt = erbjuda gäst att äta och dricka något. Traktörpanna = stekpanna med hög kant och lock (se > Platå).
- Traktör (fr. traiteur, restaurateur) = ägare eller huvudansvarig för en restaurang. Under 1700-talet och 1800-talets förra hälft var titeln vanlig för källarmästare och värdshusvärd. 1963 tilldelades krögaren Tore Wretman titeln "hovtraktör" (läs mer > Tore Wretman 1916-2003).
- Brigade de salle ("salens brigad) = All serveringspersonal. Maítre de salles = hovmästare. Läs mer > Serveringspersonal.
- Brigade de Cuisine ("kökets brigad") = All kökspersonal. Chef = kock. Chef de parti = avdelningskock. Läs mer > Kökspersonal.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01