Smak
(1. smak, smaksinne 2. välsmakande, god smak 3. smakfull, smaklig, 4. dålig smak 5. smaklös, fadd 6. eftersmak, bismak)
Latin: gustus
1. taste, flavour, savour 2. tasty, savoury = kryddig 3. tasteful 4. bad taste 5. tasteless 6. tinge, funny taste
1. goût, savoir 2. savoureux, savoureuse 3. de bon goût 4. mauvais goût 5. sans goût, fade 6. arrière-goût
1. sapore, gusto 2. saporito, gustoso 3. di buon gusto, saporito 4. di cattivo gusto 5. senza sapore, zenza gusto 6. retrosapore, sapore cattivo
1. Geschmack 2. wohlschmeckend 3. geschmackvoll 4. schmackhaft 4. schlechtes Geschmack 5. geschacklos 6. beigeschack
1. sabor, gusto 2. sabroso, gustoso 3. de buen gusto 4. mal sabor 5. insipido, soso 6. gustillo, regusto, dejo
Grupper inom
Omdömen mat:
- Smak, smaksinne (fr. savoir, goût) = smakupplevelse. Smak är ett av våra fem sinnen. Läs mer > Sinnerliga upplevelser. Det finns fyra grundsmaker, se > Grundsmaker.
- Välsmakande, god smak (fr. savoureux, savoureuse) = smakar gott.
- Smakfull, smaklig (fr. de bon goût) = något som är tilltalande, ser aptitligt ut.
- Dålig smak (fr. mauvais goût) = något som smakar dåligt.
- Smaklös (fr. sans goût, fade) = något som saknar smak, har fadd smak.
- Eftersmak, bismak (fr. arrière-goût). Eftersmak är den smak som finns kvar efter det man svalt mat eller dryck. Speciellt betydelsefullt för vin, öl och finare sprit, där man talar om lång eftersmak, eldig eftersmak m.m. Bismak är smak av något som inte borde finnas med, vanligtvis i negativ betydelse. Läs mer > Dagens eftersmak.
Tips: Om man sväljer mat lite långsamt och kraftfullare pressas mat upp i svalget och smakupplevelsen blir intensivare.
"SMAK" är också en kvalitetsbeteckning för svensk potatis. Läs mer > SMAK-märkt potatis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01