sönderdela
(1. krossa, knäcka 2. mala 3. stöta 4. smula sönder, smulig, brödsmula 5. repa, riva, råriva, rårivet)
1. crush, crack 2. grind 3. pound 4. crumble, crumb/breadcrumb, crumbly 5. grate, grate raw, grated raw
1. concasser, écraser, briser 2. moudre, triturer 3. piler 4. émietter, miette, friable 5. râper, râper cru, râpé cru
1. schiacciare, schiantare 2. macinare ? 3. urtare ? 4. riddure in bricioli, briciola, friabile 5. grattugiare
1. zerdrücken, knicken, knacken 2. mahlen 3. stossen 4. zerkrümeln, Krümel, krümelig 5. reiben, roh reiben
1. machacar, aplastar, triturar 2. moler 3. golpear 4. desmigar, migaja, desmigarse 5. rallar, rallar en crudo
Grupper inom
Begrepp > Bereda:
Sönderdela är enligt Svenska Akademiens ordbok att "dela upp ämne i enklare beståndsdelar". Man kan sönderdela genom att krossa, knäcka, mala, stöta, smula, repa, riva enligt nedan, men också genom att hacka (läs mer > hacka, tärna), mosa och pressa (läs mer > mosa, pressa), skära (läs mer > skära, skiva) eller strimla (läs mer > strimla).
- krossa, knäcka (fr. concasser, écraser, briser) = slå sönder, bryta av. Till exempel krossa kryddor och knäcka revben, ägg eller nötter. Läs mer > Krossverktyg.
- mala (fr. moudre, triturer, hacher = hacka/mala kött) = "medelst kvarn och dylikt krossa något till mindre stycken", till exempel mala mandel, kaffe, kryddor och kött. Läs mer > Hushållskvarnar.
- stöta (fr. piler) = "utdela slag", det vill säga ha sönder något till exempel kryddor. Då lämpligen i en mortel. Läs mer > Mortlar.
- smula sönder, smulig (fr. émietter, miette, friable) = "sönderdela i små partiklar från torr massa", till exempel brödsmulor.
- repa, riva, råriva, rårivet (fr. râper, râper cru, râpé cru), i bemärkelsen riva sönder något för hand eller med hjälp av rivjärn. Till exempel repar man av bladen på kryddor eller river grönsaker i mindre bitar. Råriva brukar avse rotsaker som potatis eller morötter (läs mer > råsteka).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02