Apicius 1:a århundradet e.Kr.
(Marcus Gavius Apicius)
Latin: De re coquinaria libri decem
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Apicius är ett personnamn som förknippas med en kokbok "De re coquinaria libri decem" från antikens Rom. Den person som åsyftas är sannolikt en levnadsfrossare vid namn Marcus Gavius Apicius, men det var inte han som skrev boken. I stället anses kokboken ha författats ett par 100 år senare av en föga känd person vid namn Caelius.
Marcus Gavius Apicius levde under första århundradet e.Kr. Genom den romerska litteraturen nämns Apicius i moraliserande sammanhang som den typiska gourmanden eller frossaren. Han påstås ha tagit livet av sig när kassan sinade och han insåg att han skulle få svälta. Sanningshalten i denna och andra anekdoter om honom är omtvistad. En annan Apicius levde 100 år tidigare som också var känd som en frossare och en tredje levde 100 år senare som sägs ha kommit på ett sätt att bevara ostron fräscha under längre resor. Runt 300- och 400-talet e.Kr. börjar Apicius omtalas som en författare, vilket kan vara förklaringen till att kokböcker som betitlades "Apicii" cirkulerade på den tiden.
De re coquinaria libri decem (matlagning i 10 böcker) är en samling av recept organiserade i 10 avsnitt liknande en modern kokbok. Manuskriptet finns tryckt i två tidiga upplagor, 1498 i Milano och 1500 i Venedig. Därefter har många fler utgåvor publicerats. Innehållet varierar mellan utgåvorna för att det finns alternativa manuskript med annorlunda innehåll och för att det latinska språket är av ett speciellt och svåröversatt slag.
Kokboken innehåller en mängd udda rätter, till exempel av lärktungor, grissuggors ljuver och mjölkgödda sniglar, men också kulinariska anrättningar som står i parietet med det franska klassiska köket. Vad sägs om kokt flamingo? Du plockar en flamingo, tvättar och binder upp den samt lägger den i en kastrull med lock. Du tillsätter vatten, salt, dill och lite vinäger. När spadet kokat ihop till hälften lägger du i en bukett purjo och koriander samt kokar vidare. Du färgar koket med vinmust. I en mortel stöter du peppar, spiskummin, korriander, laserrot, mynta och vinruta, häller på vinäger, tillsätter dadlar och spad från koket. Du häller så över såsen i grytan med fågeln, reder spadet med stärkelse och bär in grytan till bordet. På samma sätt kan du tillreda papegoja.
Läs mer > Antikens kokkonst.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03