Om fattiga riddare

Fotograf/bild: Siggy Spice

Om fattiga riddare

(fattiga riddare, rika riddare, hwit moos)

Engelsk översättning french toast, poor knights of Windsor

Fransk översättning pain perdu, pain doré

Italiensk översättning panperduto

Tysk översättning verlorenes Brot, arme Ritter

Spansk översättning pan perdido

Fattiga riddare (fr. pain perdu = förlorat bröd, pain doré = gyyllene bröd) är brödskivor (vitt, gammalt) uppmjukat i en blandning av uppvispat ägg, mjöl och mjölk, som sedan stekts i smör (se recept > Fattiga riddare). Man kan också göra dem i bara ägg och mjölk, eller enbart mjölk.

Rika riddare är en lyxigare variant vanligtvis med grädde i stället för mjölk. Det finns många varianter. I äldre recept hittar man fattiga riddare av vetebröd och ibland två skivor hopslagna med fyllning emellan av äppelmos, sylt, mandelmassa eller något annat. De kunde också vändas i ströbröd innan stekning.

Historia: Att doppa gammalt bröd i mjölk är känt från medeltiden, då det brukade serveras som tillbehör till kött. "Förlorat" för att det var ett sätt att ta tillvara gammalt (förlorat) bröd, vanligen vitt bröd. Enligt gammal religiös uppfattning är bröd heligt och får inte förfaras, kastas. Anrättningen var ett sätt att göra brödet aptitligt. Jämför recept > Juldopp i grytan. I Frankrike och andra länder är "förlorat bröd" inte alltid detsamma som Sveriges fattiga riddare, utan kan vara andra sätt att ta tillvara gammalt bröd. Begreppet "riddare" härstammar från Tyskland på 1300-talet, men varför "riddare" är obekant. Förekommer även i andra delar av världen som England. I Danmark har man "Hwit moos" med anor från 1200-talet, som består av gammalt bröd, mjölk, smör och ägg, smaksatt med ingefära och salt.

PS: "Fattiga riddare" var för övrigt en förening för att hjälpa skuldsatta människor 2003-2006 (då den försattes i konkurs på grund av för stora skulder!).


SÅ ANVÄNDS FATTIGA RIDDARE

Fattiga riddare äts till frukost, efterrätt eller som mellanmål. Garnityr är en smaksak. I Sverige brukar fattiga riddare oftast serveras med socker och kanel, sylt eller eventuellt honung.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj