
steka på spett
(rotissering, rotissera, ugnsgrillning, ugnsgrilla)
spit roasting
rôti à la broche, rôtissoire
arrosto allo spiedo
Spiess gebraten
asado al palo, asado escupida
Grupper inom
Begrepp > Steka:
Steka på spett (fr. rôti à la broche) gör man för att få mer runtomvärme. Tillagas över öppen eld, på grill eller i ugn. Antingen hela djur eller styckdelar av fågel, lamm, gris och nöt på stora spett, eller små bitar av kött och grönsaker travade på små spett (äs mer > Grillspett, trästickor). Läs mer > Asado, helgrillat kött).
Rotissering (rôtissoire = grill med roterande spett): Större köttdelar steks med fördel på spett som kan snurras manuellt eller elektriskt. Moderna ugnar brukar vara utrustade med sådant tillbehör. Kyckling rotisseras ofta i butikernas delikatessavdelningar och säljs färdiggrillad. Engelskans "spit roast" har också en sexuell innebörd, vilket vi inte skall fördjupa oss i här (är du nyfiken, sök på nätet).
SÅ ROTISSERAR MAN
- Köttet måste vara avtorkat före tillagning.
- Spettet bör inte stickas genom köttet och det finns anordningar för att klämma fast köttet med (för fisk halstringgaller).
- Roteringen skall ske långsamt, cirka 4 varv per minut är idealiskt.
- Köttet öses under stekningen med det egna fettet som samlas upp i droppränna eller ugnspanna, eventuellt utdrygat med smör. Ösningen görs för att köttet skall få en ljus och krispig stekyta, i annat fall blir ytan bränd och torr.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03