
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Marinera, lägga in, grava, rimma, röka fisk
(marinerad fisk, marinering fisk, inläggning sill, gravning fisk, gravad lax, surlax, rakfisk, rimmning fisk, rimmad lax, rökning fisk, rökt fisk)
Grupper inom
Marinera, lägga in, grava, rimma, röka fisk:
Fisk kan prepareras på olika sätt, antingen inför vidare tillagning eller för direktkonsumtion. Marinering avser som regel att fisken smaksätts några timmar i förväg för att sedan tillagas på något sätt. Inläggning av fisk (sill), syrning (surströmming) och gravning är olika sätt att bereda fisk som därefter vanligen konsumeras utan vidare tillagning. Salt, socker eller något syrligt samt kryddor används vid beredningen, vilket ursprungligen är konserveringsmetoder av fisk, men som vi numera lärt oss att uppskatta som smaksättning.
Hälsa: Fisk kan innehålla parasitmaskar vilka dör vid upphettning eller frysning i två dygn (läs mer > Parasiter i fisk). Fisk som beretts felaktigt kan vid längre förvaring utveckla livsfarliga bakterier (läs mer > Clostridium botulinum) och listeriabakterier (läs mer > Listeriabakterier). Fisk kan också innehålla miljöföroreningar. Läs mer > Miljögifter i mat.
MARINERING AV FISK
Fisk kan direktmarineras för smaksättning. Fisk behöver inte möras som nötkött och marineras därför inte av detta skäl. Marinering av fisk är i sig ganska ovanligt för att marinader lätt dödar fiskens finstämnda smak. Marinering förekommer mest vid grillning. Rå fisk serveras ibland där avsikten är att gästen själv snabbmarinerar maten, vilket gäller för sushi och sashimi där fisken doppas i soja. En annan snabbmarinerad fiskrätt är ceviche, en fiskrätt med urgamla anor från Peru och Ecuador. Rå fisk marineras med starkt syrliga citrusjuicer och kryddor till exempel chili. De starka syrorna gör att fisken får en kokt konsistens. Läs mer > Så marineras fisk.
INLÄGGNING FISK (SILL)
Att lägga in fisk (främst sill) i en lag av ättika, socker och kryddor är ursprungligen ett sätt att konservera fisk. Insaltad fisk (saltsill) vattnas ur och läggs in i en konserveringslag, så kallad 1-2-3-lag eller liknande. En enklare och säkrare metod för hemmakockar att skapa sin egen sillinläggning är att köpa färdig 5-minuterssill som sedan smaksätts enligt egen smak. Det finns också färdigurvattnad sill att köpa, kallat inläggningssill. En variant av sillinläggning är stekt sill/strömming som lägg in i ättikslag. Läs mer > Så läggs fisk in.
GRAVNING FISK
Lax är den fisk som gravas mest, men annan laxfisk som regnbåge och öring, samt makrill och hälleflundra förekommer också. Gravlaxens föregångare var surlaxen, som likt surströmmingen grävdes ner tillsammans med salt för att fermentera, surna med hjälp av mjölksyrabakterier. Motsvarigheten i Norge är "rakfisken". Läs mer > Så gravas fisk.
RIMNING FISK
Insaltning/rimning är ett gammalt sätt att bevara matvaror. Hård insaltning ger lång konserveringseffekt, medan lätt rimning-saltning ger begränsad hållbarhet. Snabbrimning sker på samma sätt som när man gravar fisk, men då används bara salt inte socker och dill. Läs mer > Så rimmas fisk.
RÖKNING FISK
Fet fisk är bäst att röka, mager fisk blir för torr. Vanligaste rökta fiskarna är sill som då kallas böckling, makrill, laxfiskar som lax, regnbåge, röding och sik, samt ål (rund- eller flatrökt). Rökning innebär uttorkning av fisken som också blir salt. Läs mer > Så röks fisk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Om inläggning, marinering, macerering ¤