Så bakas ojäst bröd, flatbröd
(så bakas osyrat bröd, så bakas flatbröd, flatbrød , flatkaka)
baking unleavened bread, flatbread
faire du pain azyme
cuocere il pane azzimo
backen ungesäuertes Brot, Fladenbrot
hornear pan ázimo
Ojäst bröd (fr. pain azyme) även kallat flatbröd eller osyrat bröd i religiösa sammanhang som det judiska matza (bild ovan). Det är bröd som förr bakades utan någon form av jäsmedel, det vill säga varken med jäst, surdeg, eller bakpulver, till exempel tunnbröd och knäckebröd.
Läs mer > Om ojäst bröd, flatbröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ BAKAS OJÄST BRÖD
Nutida ojästa flatbröd bakas oftast med en mindre del jäsmedel för att få ett luftigare bröd, till skillnad från dåtidens tämligen kompakta bröd. Vanligen har man också ersatt en del av de gamla veteslagen korn och råg med vetemjöl för att få ett godare bröd.
Ojäst bröd är enkelt att tillaga. Ingredienserna är på klassiskt vis mjöl, vatten och salt. Numera brukar jäsmedel ingå liksom vetemjöl, men bröden är fortsatt flata/platta. Detta för att degen inte jäses två gånger och för att det kavlas ut platt innan gräddning. Kavlingen, i synnerhet med rand- och kruskavlar som används till tunnbröd och knäckebröd, förstör glutenbildningen i degen. Läs mer > Så bakas ojäst bröd, flatbröd.
- Mjöl kan vara av allehanda slag, tillika blandningar av desamma. Vete, råg, korn, havre med flera sädesslag. Även ärtmjöl av olika slag förekommer, liksom mosad potatis.
- Vätska: Förr och i fattigare länder som regel vatten. Numera vanligen mjölk.
- Matfett behövs inte och ingår inte i klassiska recept. Fungerar i små mängder som konsistensgivare och gör brödet jämnare. Läs mer > Om brödbakning matbröd.
- Smaksättare: Lite salt ingår alltid. Därutöver enligt tycke och smak, till exempel kummin, fänkål och anis. Läs mer > Brödkryddning.
- Jäsning: Ursprungligen fanns inte jäsmedel med i baket, vilket är förklaringen till att brödet blev "flat" (platt). Numera används ofta någon form av jäsmedel (jäst, hjorthornssalt, bakpulver) för att få ett luftigare, inte så hårt bröd. För att inte brödet skall jäsa för mycket utan förbli "flat", tillsätts endast en mindre mängd jäst och kort jästid eller ingen jäsning alls. Dessutom förstör man glutenbildning genom att kavla ut degen med rand- och kruskavel (läs mer > Brödkavel).
- Knåda: Degen knådas samman och plattas ut.
- Gräddning: Brödet bakas i eller på mycket het värme (250°C+). I ugn, vedung, stekpanna eller på het häll.
Tunnbröd, se > Så bakas tunnbröd.
Knäckebröd, se > Så bakas hårt bröd, knäckebröd.
Tortillas, se > Så bakas tortillas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09
Läs mer
Om indiska flatbröd, chapati m.fl.