Röka kött är en gammal konserveringsmetod. Numera röker man kött främst för smakens skull. Har man en rökanläggning (rökskåp) kan man kall-, varm-, eller basturöka köttet (läs mer > Om rökning). För den som saknar sådan kan man lättröka kött på olika sätt.
SÅ LÄTTRÖKER MAN KÖTT
Köttval och kryddning: Fettrikt kött passar bäst att rökas till exempel sidfläsk, bringa, entrecote och liknande. Kryddning enligt egen smak med torra kryddor eller med grillolja. Till nötkött passar torra kryddor bäst, till fläskkött passar en sötare grillolja väl. Grilloljorna bör inte vara rinniga utan ganska trögflytande.
Bränsle: Röksmaken kan varieras med det eldningsmaterial som används, till exempel ved eller rökspån från al, en, tall, eller fruktträd. Rökspån finns att köpa som chips eller flis. Ju större flisbitar, desto mindre rökutveckling. Vissa bränslen är olämpliga, för att röken kan innehålla skadliga ämnen. Man skall aldrig elda med impregnerat, eller på annat sätt behandlat virke.
Rökning kan ske i en kombinerad rök-grill, i röklåda eller direkt i grillen. Använd stektermometer i större köttstycken. Innertemperatur enligt anvisning för respektive styckdel.
SÅ LÄTTRÖKER MAN KÖTT
Köttval och kryddning: Fettrikt kött passar bäst att rökas till exempel sidfläsk, bringa, entrecote och liknande. Kryddning enligt egen smak med torra kryddor eller med grillolja. Till nötkött passar torra kryddor bäst, till fläskkött passar en sötare grillolja väl. Grilloljorna bör inte vara rinniga utan ganska trögflytande.
Bränsle: Röksmaken kan varieras med det eldningsmaterial som används, till exempel ved eller rökspån från al, en, tall, eller fruktträd. Rökspån finns att köpa som chips eller flis. Ju större flisbitar, desto mindre rökutveckling. Vissa bränslen är olämpliga, för att röken kan innehålla skadliga ämnen. Man skall aldrig elda med impregnerat, eller på annat sätt behandlat virke.
Rökning kan ske i en kombinerad rök-grill, i röklåda eller direkt i grillen. Använd stektermometer i större köttstycken. Innertemperatur enligt anvisning för respektive styckdel.
- Rökgrill är en grill med separat eldstad vid sidan om för vedeldning. Se filmer via länkar nedan.
- Röklåda (bild ovan) är en metallåda som ställs över grillglöd. I lådan läggs flis eller spån och ovanpå läggs köttet. Ett bra alternativ till rökgrill.
- Grilla med rökspån: Grill med lock behövs. Fuktade rökspån hälls i kanten av glödande kol. Har man en gasolgrill lägger man spånet på aluminiumfolie. Se recept Alspånsrökt lax.
Grundtips (se film via länk nedan):
- Low and slow: Röksmak skapas bäst i svagare värme under lång tid.
- Bränsle: Ta inte till för mycket rökbränsle. Rökning bör vanligen ske under halva tillagningstiden för större köttstycken. I grill häller man rökbränsle i kanten av den glödande grillkolen.
- Ventilation: Rökning behöver god ventilation. Vit rök är bra, svart är dålig. Svart rök beror på bristande syretillförsel. Vrid grillockets rökhål till motsatt sida från rökbränslet för bättre genomströmning.
- Fukt: Köttet behöver fuktig värme för att ta åt sig smaken (jämför med bastubad i torr eller fuktig luft). Ställ in en vattenskål i rökskåpet, eller fukta rökbränslet i röklådan/grillen till exempel med en blomspruta.
- Bevara röken: Släpp inte ut rök i onödan genom att öppna dörr eller grillock.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09