Sju sorters kakor
(Omdöme: 5 av 5 som kokbok för finbröd)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Sju sorters kakor
- Kategori: Baskokbok finbröd.
- Redaktörer: Mia Öhrn, Maria Selin, Erika Palmquist, Sofia Hannar.
- Förlag: ICA Förlaget. Utgivningsår: Första upplagan 1946.
- Pris 2020: Inbunden 100-150 Kr inklusive moms. Äldre exemplar förekommer ofta i handeln med begagnade böcker.
- Innehåll (220 sidor i bokformat): 365 recept varav ett 50-tal glutenfria, samt en del grundkunskap. Litet praktiskt format.
- Bakgrund: När matransoneringarna upphörde efter andra världskriget på mjöl, socker och smör, var suget på godsaker stort och lusten att baka väcktes på nytt. 1945 inbjöd tidningen ICA-kuriren sina läsare till en recepttävling avseende kakor. Resultatet blev långt över förväntan, 10.000 recept skickades in. 400 av dessa valdes ut och sattes ihop till boken Sju sorters kakor som gavs ut året därpå. Kakboken blev en succé och har sedan dess sålts i 3,8 miljoner exemplar.
- Recension av Kunskapskokboken: Den perfekta kokboken för den som vill baka kakor och annat finbröd.
- Betyg: 5 av 5 inom avsnitt finbröd.
Historia: I mitten av 1800-talet ansågs sju sorters kakor vara det rätta antalet småkakor som skulle serveras på ett "kafferep" (kaffekalas, läs mer > Finbrödshistoria), det vill säga utöver eventuell tårta, mjuka kakor eller vetebröd. Enligt somliga ansågs värdinnan vara snål om antalet var färre och högfärdig om antalet var fler. Antalet 7 var också en slags gräns i de borgerliga hemmen för hur många kakor man kunde ta utan att vara ofin.
Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11