Stenålderns kokkonst

Fotograf/bild: Allan Bertil Almqvist, signaturen Bertila

Stenålderns kokkonst

(Stenålderskost, paleotisk kost, Familjen Hedenhös, pappa Ben, mamma Knota, sonen Sten och dottern Flisa. Husdjuren var hunden Urax, kossan Mura och hästen Hårfagre. Flisas trädocka hette Veda.)

Engelsk översättning stone age cookery

Fransk översättning cuisine de l´âge de pierre

Italiensk översättning cucina dell´età della pietra

Tysk översättning Steinzeitkochen

Spansk översättning cocina de la edad de piedra

"Hedenhösarna" kallade barnboksförfattaren Bertil Almqvist en familj som levde under äldre stenåldern, Paleolitikum (se film, klicka på "Allan under bilden"). De levde för 2,5 miljoner år sedan fram till för 10.000 år sedan, innan människan började med jordbruk och boskapsskötsel. Deras kost benämns stenålderskost, eller mer vetenskapligt paleolitisk kost.

Stenålderskost: I sak vet man inte särskilt mycket om vad som åts på den tiden, annat än att man åt vad naturen hade att erbjuda av viltkött, fisk, ägg, rotfrukter, nötter, bär och frukt. Vad våra förfäder åt varierade beroende på säsong och vilka livsmedel som var till­gängliga där de bodde. Spannmåls- och mjölkprodukter ingick inte, inte heller varor som socker och salt. Enligt en uppskattning gjord av Livsmedelsverket var paleokosten proteinrik, men fett- och kolhydratfattigare än dagens kost. Energiintaget beräknas bestå till 23% av fett, 34% protein och kolhydrater 43%. Med andra ord bestod kosten av magert kött och fisk, samt mycket grönsaker och rotfrukter.

LCHF-förespråkarna hävdar att man skall "äta naturligt" som på stenålderns tid och vill med detta påstående hävda att LCHF-kosten är den rätta. Inget kunde vara mer felaktigt ("fake news"). LCHF-kosten är så långt från den kost heden­hösarna åt. Dagens "svenssonkost" ligger betydligt närmare och den kost som rekommenderas av myndigheterna (SNR) ligger närmast.
 
 Energiintag E%

LCHF

Kockskolan

SNR

Paleolitisk

 Fett

75%

46%

30%

23%

 Protein

18%

23%

15%

34%

 Kolhydrater

7%

31%

55%

43%

 LCHF  = analys av LCHF-recept. Läs mer > Analys LCHF-metoden.
Kockskolan = analys av Kunspapskokbokens recept (~genomsnitt Sverige).
 SNR = Sveriges Näringsrekommendationer avser dagsbehov.
   

Kommentar: Familjen Hedenhös är namn på en populär barnboksserie (17 st) från början av 1950-talet skriven och illustrerad av Bertil Almqvist (Bertila). Berättelserna handlar om familjen Hedenhös som består av pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa, samt hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura (som i tredje boken föder en kalv med namnet Bufflo). En lätt historie­förfalskning, några husdjur hade man knappast på stenåldern, men barnen behövde sällskap och dricka mjölk (på 1950-talet). Böckerna kan varmt rekommenderas till de småbarn som inte läst dem, även om de kritiserats för att figurerna har könsroller. Det finns fler hedenhösfilmer att söka på internet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-04

Läs mer

Stenålderskost

Analys LCHF-metoden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj