matsedel, meny, vinlista
(1. matsedel, meny 2. dagens rätt, värdens rekommendation 3. vinlista 4. husets vin)
1. menu, bill of fare 2. dish of the day, today´s special 3. wine list 4. the house wine
1. menu, ā la carte 2. plat du jour, table d´hôte 3. carte des vins 4. vin de la maison
1. lista delle vivande, menu, carta 2. piatto del giorno, speciale di oggi 3. carta dei vini 4. vino della casa
1. Speisekarte, Menü 2. Tagesgericht 3. Weinkarte 4. Hauswein
1 carta, menú 2. plato del día 3. carta de vinos 4. vino de la casa
Grupper inom
Måltidsbegrepp:
-
Matsedel, meny (fr. menu, ā la carte = enligt matsedeln, carte = "karta") är restaurangens lista över maträtter med angivande av pris, som den kan erbjuda sina gäster. Från matsedeln komponerar gästen enligt eget önskemål sin måltid med val av förrätt, huvudrätt och efterrätt. I Frankrike är det också vanligt att gästen även kan välja lämpligt tillbehör. Ibland förekommer barnmatsedlar anpassade för småbarn. Lunchrestauranger brukar presentera veckomatsedlar. En meny kan också avse en 3-rättersmeny bestående av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Fyra- eller femrättersmenyer förekommer också. Vissa finrestauranger erbjuder också "avsmakningsmenyer" som kan bestå av ännu fler rätter (läs mer > smaka, avsmaka).
- Dagens rätt (plat du jour), dagens matsedel (carte de jour), värdens rekommendation (table d´hôte) och dagens lunch avses restaurangers specialerbjudande för tillfället.
- Vinlista (fr. carte des vins) är en lista över viner med pris som restaurangen kan erbjuda sina gäster. Vanligtvis innehåller vinlistan även restaurangens andra drycker som öl, sprit, drinkar med mera. På enklare restauranger finns kombinerad mat- och dryckeslista. Pubar kan ha öllista och barer drinklistor.
- Husets vin (fr. vin de la maison) är restaurangens vita eller röda vin som rekommenderas till förmånligt pris.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01