bordsskick, bordsetikett
(bordsskick, bordsetikett)
table manners, table etiquette
bonnes maničres ā table, étiquette ā table
buone maniere a tavola, etichetta a tavola
Tischmanieren, Tischetikette
modales en la mesa, etiqueta en la mesa
Grupper inom
Måltidsbegrepp:
Bordsskick: Bra eller dåligt bordsskick anger huruvida man följer etikettsreglerna, vilka oftast har praktisk, logisk bakgrund även om det inte alltid är uppenbart. Till exempel stoppar man inte en kniv i munnen för att inte skära sig. Desto formellare måltid, desto viktigare är det att känna till uppförandekoderna. En alltför formell bjudning blir dock lätt tråkig. Det handlar om att känna till reglerna, men inte vara alltför låst av dem. Reglerna varierar med tiden och med olika kulturer. Svensk klassisk bordsetikett på finare middagar är i korthet följande.
- Innan maten: När gästerna anländer brukar de få en fördrink, ibland med något tilltugg. I mindre sällskap brukar världen tilltala nyanlända med skål och välkommen. I större sällskap kan man börja dricka utan uppmaning, i synnerhet om tidigare anlända gäster redan dricker. När man anländer börjar man med att hälsa på tidigare anlända gäster som man sedan småpratar med. Vid stora kalas brukar placeringslista förekomma, i mindre sällskap brukar värden tala om var gästerna skall sitta. Det är männens uppgift att ta reda på bordsplaceringen och sedan hitta sin bordsdam som man konverserar tills dess man bjuds till bord. När det är dags att äta bjuder värd, värdinna eller toastmaster gästerna att uppsöka sina platser. Har man inte tidigare hälsat på någon bordgranne gör man det nu. Man sätter sig inte förrän man blir uppmanad till detta och herren hjälper då sin dam med stolen innan han själv sätter sig.
- Äta: När man satt sig placerar man servetten i knät och låter sig serveras, men börjar varken dricka eller äta innan man blir uppmanad till detta. Undantaget vatten som bör finnas upphällt i seltersglas på bordet. I väntan på mat talar man med sin bordsdam/bordskavaljer och andra grannar utan att vända ryggen åt någon. Mest uppmärksamhet under måltiden ägnar man åt sin bordspartner. Mobilen har man stängt av redan i farstun. Måste den vara på är den satt på tyst signal. Svarar man så förklarar man varför och gör det så diskret och kortfattat som möjligt. Maten börjar gästerna äta först när alla blivit serverade och värdinnan uppmanar till detta med ett "varsågoda", "smaklig måltid" (fr. bon appétit) eller dyligt, samt själv börjar äta.
Svensk sed är att använda gaffeln upp-och-ner-vänd och kniven stoppas naturligtvis aldrig i munnen. Gaffeln används aldrig som kniv för att dela maten. Besticken används bara på den egna tallriken. Man bör äta åtminstone lite av allt och säga något positivt om maten. Maten på andra bjudningar berörs inte. Man pratar inte högt och inte negativt om värdfolk och gäster, ej heller kommenterar man andras bordsskick. Man ropar eller sträcker sig inte över bordet. Händerna har man på bordet utan att stödja på armbågarna. Äta med fingrarna kan man bara göra om värdinnan gör det, förutom sidobröd som äts med fingrarna. Man slickar aldrig av fingrarna utan använder servetten. Smaska med munnen gör man inte och undviker mat i munnen när man samtalar. Man snyter sig inte vid bordet, ej heller sminkar sig. Man petar heller inte tänderna. - Dricka och skåla: Ädla drycker serveras och dricks från höger till vänster i glasen som står på bordet (tvärtom vid vinprovning). Dricka gör man först efter det att värden plingat i glaset (eller blivit anmäld av toastmastern) och hållit sitt välkomsttal stående, vilket sker efter det att gästerna smakat på maten (förrätten). Dricka gör man bäst i sällskap, lite i taget. Inte ensam (förutom vatten) eller i stora mängder, för att det tyder på dålig spritkaraktär. Under måltidens gång skålar herren först med sin bordsdam, därefter med andra närsittande gäster. Yngre personer och personer med lägre rang förväntas inte börja skåla, men förväntas återgälda en skål efter ett tag. Man nekar aldrig till en skål. Värdinnan förväntas skåla med gästerna. Däremot skall gästerna inte skåla med henne om antalet gäster är mer än sex personer, av hänsyn till att hon inte skall bli onykter. Titta på den du skålar och ställ ner glasen samtidigt.
- Lämna bordet och avsked: Lämna bordet under måltiden gör man inte. I nödfall gör man det så diskret som möjligt. När måltiden är avslutad lägger man ihop kniv och gaffel parallellt på tallriken. När man reser sig läggs servetten, utan att vikas ihop, till höger om tallriken. Värdparet reser sig först. Tacka värdparet för maten efter måltiden. Att lämna festen tidigt anses oartigt om man inte har giltigt skäl därtill. Likaså att lämna sent och sist bör man inte vara på större bjudningar. Äldre förväntas gå före yngre. Vid hemgång tackar man värdparet för en trevlig fest, sedan tar man på sig ytterkläderna och går. Blir inte stående i farstun och eftersnacka.
Rekommenderad läsning: Etikettboken av Magdalena Ribbing, Sveriges främsta stil- och etikettexpert.
Läs mer om hur man dukar bord till stor fest se > kuvertdukning.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01