glasera, glasyr
(1. glasera = göra något blankt med en glasyr ett bakverk eller maträtt 2. glasering, glasyr, aprikotera, aprikotering)
1. to glaze = make something shyny with glaze, a pastry or a dish 2. glazing, frosting, icing
1. glacer = faire quelque chose brillant avec un glaçage, une pâtisserie ou un plat 2. glacage, glace
1. glassare = fare qualcosa lucido con glassa, una pasta o un piatto 2. glassa
1. glasieren = etwas Glänzig machen mit Glasur, en Gebäck oder en Gericht 2. Glasirung, Glasur
1. glasear = hacer algo brillante con un glaseado, un pastel o un plato 2. glaseado
Grupper inom
Begrepp > Tillaga:
Glasera (fr. glacer, även frysa in) = förvandla till is, giva glans, överdraga med glasyr enligt Svenska Akademien. Glasyr (fr. glacage, glace) = blankt, glasliknande överdrag på föremål. Med andra ord att täcka en vara med något i avsikt att ge varan en blank och fin yta. Indirekt också att ge färg och smak åt varan. Franskans "glace" betyder också glas, is, glass (som i Glacebolaget) och kan dessutom avse en fond som kokats ihop till sirapsliknande konsistens (se till exempel > Köttfond koncentrerad). I engelskspråkiga länder talar man om glazing med icing (England) eller frosting (USA). Såväl bakverk som maträtt glaseras. Se recept glasering, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Att täcka bakverk med socker har man gjort alltsedan socker introducerades på 1200-talet i Europa och särskilt under 1600-talet och därefter. Även mat sockrades med denna exklusiva vara. Varan sockrades och ställdes in i ugnen för att karamelliseras. Läs mer > Om socker.
GLASERING AV BAKVERK
Bakverk glaseras med söta glasyrer av socker med vatten, mjölk eller grädde och ofta förstärkt med ägg, smör, krämig färskost (cream cheese) och liknande, samt smak- och färgsätts på olika sätt. Glasyr används även som "topping" på eller som fyllnad i bakverk. Läs mer > Glasering bakverk.
Aprikotera = att efter avbakning pensla bakverket med uppkokt aprikossylt, vilket ger en blank och klistrig yta och förhindrar uttorkning.
GLASERING AV MATRÄTT
En grillsås på en köttbit är en form av glasering, liksom socker på ugnslagad lök (se recept > Rimmad fläsksida med lök glacé), eller rotfrukter (se recept > Vitlöksmarinerad kyckling med oregano och honungsglaserade rotfrukter). Att hälla vatten på en stek i ugn kallas också glasering, liksom när man i industrin häller vatten på vara inför infrysning för att förhindra uttorkning.
Glasering av stek (fr. glacage de viande braisée): Glasering görs för att köttet skall se prydligare ut. Detta är onödigt om köttet skivas innan servering. Traditionell glasering går till på så sätt att man mot slutet av stekperioden begjuter steken med spad från ugnsplåten. En stekpipett är därvid användbart (läs mer > Stekpipett). Steken skjuts in i ugnen så att ytspadet börjar koka. Processen upprepas 8-10 gånger. Skyn innehåller en del lim (gelatin), som när vattnet dunstar, fäster på köttet (se recept > Rödvinsglaserad oxbringa). Man kan också blanda till en "glace" på olika sätt, ofta med någon söt ingrediens till exempel honung och kryddor, som då ger extra smak åt anrättningen. Vanligt förekommande vid grillning av kött (läs mer > Om grillsåser).
Läs mer: Jämför med "maskera/nappera" (läs mer > täcka). Jämför också med "deglasera" (se dito) vilket innebär att ta tillvara på smakämnena som fastnat i botten på stekpannan eller grytan när man stekt färdigt kött. "Kandera" är en variant av glasering, en vara täcks med ett lager socker (läs mer > Kandera, kristallisera).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03