Som miljömedveten konsument är det svårt att veta vad som är rätt eller fel. I många fall anges fångstmetoden som boven till exempel "rödspätta fångad med trål" eller så är problemen geografiskt betingade exempelvis "hummer från Norge" eller "europeisk ål". Hur vet man det framför fiskdisken? Dietkokboken försöker bidra till en miljömässigt bättre värld genom att ange miljöhoten för respektive art i Varufakta och på varje recept. Som miljömedveten kan du bidra på följande sätt.
- Köp miljömärkt fisk enligt MSC, ASC (odlad fisk) och KRAV när det finns. Kontrollera ursprunget på alla fiskar.
- Köp fisk som är större än minsta tillåtna fiskstorlek. Det är viktigt att fiskarna hinner fortplanta sig åtminstone en gång innan de fångas.
- Fråga efter fisk och skaldjur som fångats med selektiva redskap, dvs trål som inte fångar småfisk, fiskfällor, burar för kräftor och krabbor.
- Undvik djuphavslevande arter då de växer långsamt och för att detta fiske fortfarande i stort sett är oreglerat.
- Köp lokalt fångad fisk för att det gynnar småskaligt kustnära fiske och fiske i sjöar som vanligen sker skonsammare mot miljön. Denna fisk är ofta också färskare.
- Köp inte utrotningshotade arter eller fisk och skaldjur som odlas på ett miljömässigt skadligt sätt. Se lista via länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03