Grupper inom
Svenska receptklassiker:
Glödhoppa är maträtt som på traditionellt vis tillagas över glöd från öppen eld eller på järnspisen häll över glöden. Avser främst bröd/paltbröd, men kan också vara halstrat rökt lammkött eller strömming. Numera avses mestadels något som stekts i stekpanna på mycket het värme.
- Bröd: Ursprungligen ett ojäst flatbröd av korn- eller rågmjöl, (sirap och surmjölk), stekt i panna över glöd eller direkt på järnspisen (= spisbröd). Numera som regel av vetemjöl blandat med råg- eller kornmjöl, fil eller yoghurt, sirap och bakpulver stekt i panna.
- Lammrätt som består av grillat eller halstrat, tunt skivat, rökt eller rimmat lammkött stekt över glöd. Rätten serveras med äggröra eller kokt potatis och grönsaker.
- Halstrad strömming tillagad över glöd eller på spishäll, mer känt som "sotare" (se recept > Sotare i panna).
Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10