Koktider fisk }

Koktider fisk }

Koktid för fisk med fast kött t.ex. gös, piggvar och gädda har lite längre koktid än lösare fiskar. Det vanligaste felet är för lång tillagning eller varmhållning efter tillagning t.ex. på restauranger. Fisk skall serveras direkt från kastrullen.

 • Mindre bitar i soppa eller gryta: Någon minut eller två strax före serveringen.
 • Portionsfisk: Cirka 5 minuter.
 • Koktid för hel fisk beror på fisksort och storlek mätt i tjocklek, inte i vikt. Mät fisken på dess tjockaste del.

  Tjocklek hel fisk

  Rundfisk

  Plattfisk

  2 cm

  2-3 min

  5-8 min

  3 cm

  3-6 min

  8-15 min

  4 cm

  6-10 min

  15-22 min

  5 cm

  10-15 min

  6 cm

  15-20 min

  7 cm

  20-25 min

  8 cm

  25-30 min

  9 cm

  35-40 min

Fisken är klar att äta vid en ganska låg innertemperatur (kärntemperatur) runt 52ºC (inkl. efterkokning), vilket dock oftast är svårt att mäta. När allt kött vitnat är fisken klar. På hel fisk testar man med gaffel att köttet lätt lossnar från ryggbenet och att kött och ryggben vitnat och inte längre är ljust gråglansigt (lax kan vara rosarött). Vad som komplicerar är att olika fiskar är olika fasta i köttet. En piggvar har fast kött och lossnar inte lika lätt från benet som t.ex. en spätta. Den rutinerade kan med en sticka känna när fisken är klar. Stick fisken på dess tjockaste del, varvid ett visst motstånd skall kännas. Ha för vana att alltid sticka fisken för att få den rätta känslan på sikt.

Fisk som får vila efter tillagning efterkokar, vilket måste beaktas. Bäst är att anrätta och servera fisken direkt. Skall den användas senare bör fisken avkylas snabbt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj