Kött av Håkan Fällman
(Omdöme 4,5 av 5 möjliga)
Kategori: Varufakta kött med recept.
Författare: Håkan Fällman, köttman sedan barnsben och ägare av Fällmans Kött AB. En av Sveriges kunnigaste köttmästare. Kunglig Hovleverantör 2006, Gastronomiska Akademins utmärkelse 2001 och 2003, samt M Sandahl Foundations hederspris 2002.
Förlag: Natur & Kultur. Utgivningsår: 2009.
Pris 2018: Inbunden cirka 280 Kr inklusive moms.
Innehåll (287 sidor i storformat):
- Djurkunskap för hemmakockar
- Nöt
- Kalv
- Fläsk
- Lamm
- Ren och vilt
- Fågel
Till varje avsnitt medföljer ett antal recept.
Sammanfattning: Boken handlar om att välja, hantera och laga kött. Håkan Fällman lär oss att skilja bra kött från dåligt. Han ger tips om prisvärda styckningsdetaljer och vilken detalj som passar till vilken maträtt. Här får vi också veta hur uppfödning, foder, slakt, mörning och kön påverkar köttets kvalitet, vilken färg köttet ska ha för att smaka bra och hur man ser att köttet är mört. Dessutom får vi reda på hur vi förvarar, steker, rimmar och grillar vårt kött på bästa sätt. Här finns även styckningsscheman, köpguide, hanteringstips, tillagningstips samt allmän köttkunskap om nöt, kalv, fläsk, lamm, vilt och fågel.
Recention av Kunskapskokboken: En välskriven bok av sakkunnig person och väl illustrerad. Dessutom många bra recept. Det enda man kan önska är att boken fått 50 sidor till så att fler frågor hade kunnat besvaras. Se även filmer nedan där Håkan pratar kött, mycket lärorika.
Betyg: 4,5 av 5 möjliga.
Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08