Fruktlexikon
(4 av 5 möjliga)
Kategori: Varufakta
Författare: Marie Widén och Lennart Engstrand
Marie Widén: Fil. dr i systematisk botanik. Hon har under många år arbetat med trädgårdspedagogik och är sedan länge indendent vid Lunds universitets botaniska trädgård, där hon är ansvarig för forskningsinformation och annan utåtriktad verksamhet.
Lennart Engstrand: Doktor i systematisk botanik och har i 35 år varit föreståndare för Lunds universitets botaniska trädgård. Han har särskilt intresserat sig för kulturväxterna, deras systematik, nomenklatur, ursprung, diversifiering och användning. Vid sidan av forskningen har han arbetat med att popularisera och förklara botaniken och hortikulturen genom bl.a. föreläsningar och artiklar i tidskrifter. Lennart har ofta framträtt i radio och TV och ingår i Naturmorgons (P1) expertpanel. Han är även lexikograf och har ansvarat för botaniken i flera lexikonverk.
Förlag: Studentlitteratur. Utgivningsår: 2011 Upplaga 1:1
Pris 2013: Inbunden cirka 500 kr inklusive moms.
Innehåll (347 sidor i bokformat):
- Inledning med förklaring av vad en frukt är och hur olika frukttyper bildas.
- Fruktöversikt (350 fruktslag biologiskt sorterat).
- Namnlistor (flerspråkig artlista, växtfamiljer latin-svenska, svenska-latin).
Sammanfattning: Fruktlexikon presenterar 350 fruktslag från hela världen; dessertfrukter, matlagningsfrukter, nötter, ärtor och bönor. Text och rikligt med bilder ger optimal information. Texterna beskriver frukternas utseende, smak, konsistens, viktigaste användningsområden samt själva växtens beskaffenhet och ursprung. Ett innehållsrikt register med fruktnamn på andra språk kopplar dessa till svenska namn och kan hjälpa till att reda ut många misstag.
Recention av Kunskapskokboken: Ett vackert uppslagsverk med fina bilder av ätbara svenska och utländska frukter. En fantastisk bok för den som vill fördjupa sig i ämnet. En liten praktisk nackdel för oss matnördar är indelningen i biologisk ordning. Tillsammans med löpande informationstexter är det lite svårt att få kulinarisk överblick. Som försvar kan sägas att överblick är svår oavsett hur indelningen sker.
Betyg: 4 av 5 möjliga (för kunskapshungriga).
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04