Guillaume Tirel 1310-1395
(Taillevent)
Le Viandier
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Guillaume Tirel (1310-1395), mer känd som sitt alias Taillevent ("storvind"), var under 1300-talet köksmästare bland annat hos de franska kungarna Philippe VI (1326-1347), Charles V (1355-1380) och Charles VI (1381-1395). Han anses allmänt vara den första riktiga mästerkocken. Tirel propagerade vid hovet starkt för de kraftfulla vinerna från Bordeaux och Bourgogne.
Viandier: Som Taillevent är Tirel ihågkommen för att ha gjort större tillägg till en redan existerande avhandling om fransk kokkonst benämnd Le Viandier. Skriften hade stor inverkan på eftervärldens kokbokslitteratur och är en viktig källa för mathistoriker som studerar medeltidens mat i Nordfrankrike.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05