Svenska Smaker, Lingström
(Omdöme 5 av 5 för matnördar och restaurangfolk)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Svenska Smaker
- Kategori: Biografi med recept.
- Författare: Christer Lingström, Ingemar Unge. Christer Lingström var först i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin för sin Edsbacka Krog i Sollentuna utanför Stockholm. Han har dessutom tilldelats en rad andra utmärkelser, bl a Årets kock 1985, Gastronomiska Akademiens Guldmedalj 1992 och Gastronomiska Akademiens och Tore Wretmans hederspris "Honesta Voluptate". Medlem i restaurangsammanslutningen "Traditions & Qualité" och tidigare ordförande i föreningen Årets kock. Christer Lingström har gett ut och varit medförfattare i ett flertal matböcker. Ingemar Unge är välkänd författare och kåsör, bl a i tidningen Vi.
- Förlag: Bokförlaget Natur och Kultur. Utgivningsår: 2000. Slutsåld. Förekommer ibland i handeln med begagnade böcker.
- Pris: Begagnad cirka 100 kr.
- Innehåll (165 sidor i storformat):
- Svenska smakprover
- Edsbacka de första åren
- Store Wretman
- Edsbacka nutid
- Med mig i bagaget utomlands
- Sammanfattning: Här presenteras en hyllning till svenska smaker i Tore Wretmans anda i text och bild med ett 80-tal utsökta recept, vackert upplagda och fint fotograferade. Maten varvas med reportage bl a från Edsbacka krog, Lingströms matfilosofi, samarbetet med branschens nestor Tore Wretman och arbetet som "Sveriges matambassadör".
- Recension av Kunskapskokboken: En njutningens bok för matälskare, men också en beskrivning som kompleterar bilden av Sveriges mathistoria via Tore Wretman till dagens stjärnkockar.
- Betyg: 5 av 5 för matnördar och restaurangfolk.
- Nästa bok: För att förstå utvecklingen före Christer Lingström bör man ha läst Tore Wretmans bok Mat och minnen. Därefter är rekommenderad läsning Mathias Dahlgrens bok Det naturliga köket för en en koplett bild.
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04