ā la provence
(som i Provence, provensalsk är vanligtvis en maträtt med vitlök)
as in Provence, provencal is usually a dish with garlic
ā la provence, provenįal, provenįale est généralement un plat ā l´ail
come in Provenza, il provenzale č solitamente un piatto con aglio
wie in der Provence ist normalerweise ein Gericht mit Knoblauch
como en Provenza, el provenzal suele ser un plato con ajo
Grupper inom
ā la ... någonstans ¤:
Á la Provence = maträtt som i Provence, Frankrike. Kan avse allehanda maträtter vanligtvis kryddad med vitlök. Provence är en provins i sydöstra Frankrike mellan floden Rhône, Alperna och Medelhavet. Namnet provence från province (provins) för att det var den första romerska provinsen utanför Italien.
Provenįal eller provenįale = "provensalsk". Har samma innebörd som ovan, men brukar avse rätt kryddad med vitlök eller Herbes de Provence (se dito) till exempel lammstek provencale eller Cur de filet provenįal (vitlöksspäckad oxfilé). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2023-11