råsteka
(råsteka t.ex. tärnad rå potatis, råstekt)
raw frying, e.g. diced potaoes
rôti cru, en dés pommes de terre
friggere grezzo es patate a dadini
Roh braten, z.B. Kartoffelwürfel
asado crudo, como papas cortadas en cubitos
Grupper inom
Begrepp > Steka:
Råsteka = steka rå vara i smör eller annat matfett. Huvudsakligen avses råstekt potatis i motsats till kokt potatis som steks. Man kan råsteka i panna (läs mer > Så pannsteks potatis), i ugn (läs mer > så ugnsteks potatis) och i frityrolja (läs mer > Så friteras rotfrukter). Att råsteka potatis ger krispig konsistens och extra smakupplevelse (läs mer > Maillardreaktion). Flertalet andra varor steks också råa, men kallas för den skull inte råstekta, de bara steks (läs mer > steka). Potatis kan råstekas hel (små primörpotatisar), tärnad, skivad, strimlad, riven (rårakor) eller mald (raggmunk). Läs mer > Om potatispannkakor, potatiskaka. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.
PS: Överbliven kokt potatis som kallnat, lämpar sig väl att grovtärna och steka. Benämns inte råstekt. Se recept > Stekt potatis av kall kokt potatis.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03