Fotograf/bild: Film: Shepherd Song Farm, Lamb asado
Asado, helgrillat kött
(Spanska: 1= grillfest, grillkött i bitar 2= grillplats 3= grillkock, grillspett, grill, grillrestaurang 4= helstekt djur, Så tillagas helstekt lamm)
Spanish: 1= BBQ, grill meat piecies 2= BBQ area 3= BBQ chef, skewer, grill, restaurant 4= grilled animal
Esp. 1= fête BBQ, morceaux viande 2= zone griller 3 = chef BBQ, broche, grill, restaurant 4= animaux grillé
Spa. 1= festa BBQ, pezzi di carne 2= area BBQ 3= chef BBQ, spiedo, griglia, ristorante 4= animali
Spa. 1 = Grillfest, Grillfleischstücken 2 = Grillplatz 3 = Grillkoch, Spiess, Grill, Grillrestaurant 4 = grilltes Tier
1. asado, asado de tira 2. asadero 3. asador, asadero 4. asado entero
Asado (spa. grillfest, asar = grilla): I Sydamerika finns traditionen att vid festligare tillställningar bjuda till asado ("grillfest"), vilket innebär att utegrilla stora köttbitar, korv och annat på galler (la parilla). Inälvsmat är vanligt inslag, bland annat chinchulines (grillad tunntarm), mollejas (bräss) eller morcillas (blodkorv). Asado kan också avse helgrillat djur på stång över eld/glöd (spa. asado entero).
Tillbehör: Till asadon äter man bröd och blandsallad. Till inälvorna serveras gärna en grillad provoloneost som i Argentina benämns provoleta. Sås förekommer främst till inälvsmaten och kan vara en chimichurri av hackad persilja, torkad oregano, peppar, vitlök, lök, paprika och olivolja, eller en salsa criolla på tomat och lök i vinäger. Till efterrätt serveras ofta färsk frukt.
Asado al palo ("stek på påle"): I Patagonien, som ligger mellan Argentina och Chile, har man som tradition att trä hela djur (främst lamm och gris) på en träpåle som slås ner i marken över eld och glöd. Detta kallas asado al palo. Att grilla små djur "på pinne" eller snarare spett förekommer även i andra länder. Helstekt lamm är populärt i Grekland och helstekt spädgris är en delikatess man kan få i Frankrike. Läs mer om att grilla på roterande spett, se > Rotissera.
SÅ TILLAGAS HELSTEKT LAMM
Att helsteka kräver grill- och styckningsvana, men är inte så svårt som man kan tro. Metoden är populär vid större tillställningar i Sydeuropa och Sydamerika. Ju större djur eller styckdelar desto större är risken för att köttet inte blir genomstekt, eller alltför bränt. Tillagning av helt djur sker på liknande sätt modell lamm enligt nedan.
- Räkna med 400 gram per portion. Ett lamm på 15 kg räcker till 25-30 pers.
- Köp gärna ett lättrimmat och rökt lamm, vilket är enklare att tillaga.
- Ett utvikt djur går fortare att tillaga.
- För tillagning behövs en grillställning och glödande grillbriketter i två stora högar.
- Sätt lammet mittemellan grillhögarna, framdelen nedåt. Det skall vara jämn värme från sidorna.
- Vattenspruta behövs för att släcka fetteld.
- Ugnsfolie behövs för att täcka ytor som är på väg att bli för brända.
- En bunke grillmarinad. Penla var 20:e minut.
- Beräknad grilltid 4-5 timmar. Köttet är klart vid innertempemperatur 65-75ºC.
Uppskärning:
- Börja med skulderblad och framlägg.
- Skiva kotlettraderna längs ryggen.
- Vänd lammet, skär ut filéer och spjäll.
- Ej klara bitar eftergrillas t.ex. steken. Lägg i folie på vanlig grill.
- Skiva stekarna när de är klara.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03
Läs mer
Film: Greek style lamb roast on a spit