ballotine

Fotograf/bild: Film: Jules Cooking, ballotine

Om galantine, ballotine

(1. galantine = urbenad fågel fylld med färs 2. ballotine = fyllt lfågellår)

Engelsk översättning 1. galantine = boneless bird stuffed with minced meat 2. ballotine = stuffed bird bone with mince

Fransk översättning 1. galantine = volaille désossée farcie au hachis 2. ballotine = os de volaille farci au hachis

Italiensk översättning 1. galantina = uccello disossato ripieno di carne macinata 2. ballotine = osso di uccello ripieno di carne macinata

Tysk översättning 1. Galantine = Vogel ohne Knochen mit Hackfleisch gefüllt 2. Ballotine = Vogelknochen mit Hackfleisch gefüllt

Spansk översättning 1. galantine = ave deshuesada rellena de carne picada 2. ballotine = hueso de ave rellena de carne picada

Galantine och ballotine är två franska begrepp som klassiskt avser fågel fylld med färs. Begreppen används lite hursomhelst om vartannat.
  • Galantine (fr. galant + gelatine) är klassiskt en urbenad kyckling fylld med färs av varierande slag. Fågeln binds ihop som en rulad, kokas i fondgelé och serveras kall, skivad och glaserad med gelé.
  • Ballotine (fr. balle = packe, paket, bunt) är klassiskt lårbenskött från kyckling med fyllning som bundits ihop till ett paket, ibland med en benbit som sticker ut. Nutida ballotinrecept är vanligtvis varianter av galantine formad till en rulad som tillagas i ugn. Se recept Ballotine de poulet och film, klicka på Jules Cooking under bilden ovan. 
Varianter: Hackat magert kött kött av fågel, kalv, fläsk, eller vilt blandat med ägg, oliver och annat till en färs benämns ofta ballotine. Färsen kan tillagas som en rullad eller korv modell mortadella, i form liknade paté eller kokas på klassiskt vis i en duk (ballotine de porc/veau, se > Sylta). Se filmer via länk nedan.

Š  Kunskapskokboken 2023-05
Läs mer

Fondgelé

Sylta

Film: Chicken ballotine

Film: Fine chicken ballotine

Film: Salmon ballotine

Film: Duck galatine

Film: Gallantine de porc

Film: Galantine & Ballotine

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj