blåkoka

Fotograf/bild: Omiam

blåkoka

(blåkokt forell)

Engelsk översättning Blue trout = boiled in vinegar

Fransk översättning Truite au bleu, bouillir au bleu

Italiensk översättning Trota azzurra = bollita in aceto

Tysk översättning Trucha azul = hervida en vinagre

Spansk översättning Blaue Forelle = in Essig gekocht

Blåkoka (fr. bouillir au bleu) är ett koksätt som färgar skinnet på laxfiskar, ål, gädda med flera blå, genom att ättika eller vinäger tillsätts kokspadet. Fisken måste vara purfärsk (nydödad), eller stoppad levande i grytan och skinnet oskadat. Fisken ytliga slem färgas blått av ättikan. Som med all fransk kokkonst handlar det om finesser, effekten är inte särskilt stor. Att det är gott beror mest på att fisken är purfärsk. Se recept via länk till höger om bilden ovan > Blåforell. Se film, klicka på "Omian" under bilden.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

Om kokning, bräsering

Så kokas och bräseras fisk

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj