Om potée

Fotograf/bild: A Table, potée au chou vert

Om potée

(Om fläsk- och korvgryta)

Engelsk översättning = frensh pork and sausage stew

Fransk översättning potée = ragoût de porc et saucisse

Italiensk översättning = stufaro francese di maiale e salsiccia

Tysk översättning = Französischer Eintopf mit Schweinefleisch und Wurst

Spansk översättning = estofade francesa de cerdo y salchicha

Potée är fransk husmanskost, som regel en korv- och/eller fläskgryta med kål och potatis. Klassiskt tillagad i en lergryta (läs mer > Lergrytor). Se film, klicka på "Ā table" under bilden.

Det finns många varianter som Potée Albigeoise, Alsacienne, Artésienne, Auvergnate, Berrichonne, Bourguignonne, Bretonne, Champenoise, France-Comtoise, Morvadelle, Normande med flera. Den sistnämnda förekommer bland annat i Julia Childs kokbok Det goda franska köket (se dito) och innehåller såväl fläskkött och korv som ox- och hönskött med olika grönsaker. Julia: "Detta är en kräslig gryträtt för en riktig familjemiddag och den räcker gott för 12 personer och gör alltid succé bland gäster. Den bärs in till bordet i sin kittel och ser inte ut att vara något annat än en pot-au-feu. Världen börjar som vanligt fiska upp oxköttet ur grytan och lägga det på ett fat. Sedan hittar han en korv. Därefter ett stort stycke griskött. Till slut trollar han under gästernas jubel fram en höna ur grytan". Läs mer > Om pot au feu.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

Läs mer

Julia Child 1912-2004

Det goda franska köket

Lergrytor

Om pot au feu

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj