= frensh pork and sausage stew
potée = ragoût de porc et saucisse
= stufaro francese di maiale e salsiccia
= Französischer Eintopf mit Schweinefleisch und Wurst
= estofade francesa de cerdo y salchicha
Grupper inom
Franska receptklassiker:
Potée är fransk husmanskost, som regel en korv- och/eller fläskgryta med kål och potatis. Klassiskt tillagad i en lergryta (läs mer > Lergrytor). Se film, klicka på "Ā table" under bilden.
Det finns många varianter som Potée Albigeoise, Alsacienne, Artésienne, Auvergnate, Berrichonne, Bourguignonne, Bretonne, Champenoise, France-Comtoise, Morvadelle, Normande med flera. Den sistnämnda förekommer bland annat i Julia Childs kokbok Det goda franska köket (se dito) och innehåller såväl fläskkött och korv som ox- och hönskött med olika grönsaker. Julia: "Detta är en kräslig gryträtt för en riktig familjemiddag och den räcker gott för 12 personer och gör alltid succé bland gäster. Den bärs in till bordet i sin kittel och ser inte ut att vara något annat än en pot-au-feu. Världen börjar som vanligt fiska upp oxköttet ur grytan och lägga det på ett fat. Sedan hittar han en korv. Därefter ett stort stycke griskött. Till slut trollar han under gästernas jubel fram en höna ur grytan". Läs mer > Om pot au feu.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01