Om snittar och kanapéer ¤

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om snittar och kanapéer ¤

(kanapéer = små brödbitar med lyxiga pålägg)

Engelsk översättning fr. canapés = small shaped bread with luxurious toppings

Fransk översättning canapés = petit pain en forme avec garnitures luxueuses

Italiensk översättning fr. canapés = pane a forma di piccolo con condimenti lussuosi

Tysk översättning fr. canapés = kleines geformtes Brot mit luxuriösen Belägen

Spansk översättning fr. canapés = pan de forma pequeņa con aderezos lujosos

Snittar och kanapéer (fr. canapé) är små brödbitar med små läckerheter ovanpå. Canapé är egentligen namn på en soffa med ett armstöd och ett asymmetriskt ryggstöd, speciellt designad för att kunna halvligga i. En självklar möbel för alla divor. Analogin mellan soffa och snittarna är att påläggen ligger på brödet som människor ligger på soffan. Enligt Escoffiers kokbok i svensk upplaga 1927 får pålägget gärna vara rysk kaviar. Självklart nersköljd med ett glas champagne. Snittar/kanapéer serveras inte bara till divor på soffan, utan framför allt som aptitretare vid finare tillställningar eller som mingelmat. Brödet kan vara hårt, ljust eller mörkt, färskt, rostat eller smörstekt och formen kan vara rund, fyrkantig eller triangel­formad. På detta smör eller annan smörja till exempel färskost. Som pålägg nästan vad som helst bara det är lite lyxigt. Endast fantasin sätter gränser. Garnering kan vara en dillkvist. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Kanapé som bakverk: Enligt Akademiens ordbok är kanapé även en "typ av smördegsbakelse till formen lik ett flerflikigt blad". Dock utan någon synbar likhet med soffan. På franska benämnd palmiers (palmblad). Se dito recept, läs mer > Om smördegsbakelser.

I den anglo-saxiska världen sakas  motsvarande begrepp till snittar. Ibland används "toast" (läs mer > toast) eller "sandwich" (läs mer > Om smörgåsar), men detta är ganska missvisande. Därför används franska begrepp som canapé eller hors d´oeuvre (förrätt, aptitretare).

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07

Läs mer

Om smörgåsar

Om smördegsbakelser

Recept: Snittar & toasts

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj