Honoré de Balzac & Nellie Melba

På de kulturellas vis

(Janssonsfrestelse, Janzon frestelse)

Engelsk översättning Pavlova, Peach Melba

Fransk översättning ā la Balzac, Tournedos Rossini

Ā la Balzac avser kulinariskt ett  tillbehör av fågelfärsbullar och oliver med jägarsås. Serveras till stekt kött. Honoré de Balzac (1799-1850) var en framstående fransk författare.

Janssons/Janzons frestelse är en potatisrätt med ansjovis, lök och grädde. Rätten sägs vara namngiven efter operasångaren Per (Pelle) Janzon (1844-1889) vilket dock är omdiskuterat. Se recept > Janssons frestelse.

Pavlova är en marängtårta med grädde, toppad med färsk frukt, som uppkallats efter prima ballerinan Anna Pavlova (1881–1931) från Mariinskijteatern i Sankt Peterburg, Ryssland. Tårtan skapades till hennes ära under en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Det är dock oklart i vilket land den skapades. I Australien påstår man att upphovsmannen är Herbert (Bert) Sachse 1935 på hotel Esplanade i Perth. Samtidigt påstås att det första Pavlovareceptet är från 1928 i Nya Zeeland. Det är emellertid en klassiker i båda länderna som spitt sig över världen. Se recept > Pavlova.

Peach Melba är en klassisk fransk efterrätt skapad av mästerkocken Escoffier 1892 för att hedra den australiska sångerskan med artistnamnet Nellie Melba (Helene Mitchell 1859-1931) som uppträdande i Covent Garden. På efterföljande middag serverades en isskulptur av en svan som bar persikor vilande på en bädd av vaniljglass, toppade med spunnet socker. År 1900 skapade Escoffier en ny variant av efterrätten för att fira öppnandet av Carlton Hotel i London där han var chefskock. Han uteslöt issvanen och toppade persikorna med hallonmos. Läs mer > Aguste Escoffier.

Tournedos Rossini är stekt oxfilé toppat med gåsleverpastej och svart tryffel, skapad av mästerkocken Marie Antoine Caręme (se dito). Gioaachino Rossini (1792-1868) var en matglad italienska kompositör som bl.a. skrev Barberaren i Sevilla. Se recept > Tournedos Rossini.Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-08

Läs mer

Aguste Escoffier 1846-1935

Marie Antoine Caręme 1784–1833

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj