ā la franįaise
(på franskt vis)
the French way
ā la franįais, service ā la franįaise
alla francese
Französisch Weise
los franceses manera
Grupper inom
ā la ... någonstans ¤:
Ā la franįaise innebär att tillaga något på franskt vis. Läs mer > Fransk kokkonst.
Service ā la franįaise: Från medeltiden fram till 1800-talets början serverade man vid hov och högre stånd "ā la francaise". Rätterna lades då upp på fat som placerades ut på bordet enligt speciellt mönster och som sedan åts i viss ordning. Maten var mestadels kall. Under 1800-talet övergick man till servering "ā la russe" (se dito), vilket innebär att rätterna serveras en efter en från köket av personal som låter gästerna ta för sig från serveringsfaten. Läs mer > Servera.
Fransk stekning innebär att ugnssteka köttstycken (vanligen rostbiff) i 125°C, vilket ger jämn stekning rakt igenom köttbiten och liten vätskeförlust. Jämför "engelsk stekning" = ugnsvärme 175°C vilket ger brun stekskorpa och rosa kött i mitten. Läs mer > Så ugnslagas kött.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01