Latin: oxidatio
oxidation = chemical reaction with oxygen or other
oxydation = réaction chimique avec l´oxygène ou autre
ossidazione = reazione chimica con ossigeno o altro
Oxidation = chemische Reaktion mit Sauerstoff oder anderen
oxidación = reacción química con oxígeno u otro
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
Biologiska oxidationer är vetenskapligt "enzymkatalyserande elektronöverföringsprocesser som äger rum i levande celler". Rent praktiskt innebär det att fläsket härsknar, frukten mörknar och kroppen åldras i kontakt med syre. I kroppen är oxidation en viktig process eftersom den används vid förbränning av mat (läs mer > Ämnesomsättning), men då mat förbränns med hjälp av syre bildas även biprodukter i form av så kallade reaktiva syreföreningar. Dessa föreningar, som till exempel fria radikaler, ger i sin tur upphov till biologisk oxidation av cellerna i kroppen, vilket på sikt bryter ner dem. För att motverka denna nedbrytningsprocess använder sig kroppen av antioxidanter, som både produceras i kroppen och tillförs genom det vi äter (läs mer > Antioxidanter).
Fett: När fett härsknar så beror det på att luftens syre medverkar till att bilda illaluktande och illasmakande ämnen.
Frukt: Missfärgning av frukt och vissa grönsaker i kontakt med syre är en form av oxidation. Äpple är ett bra exempel (bild ovan). Skalet skyddar äpplet från oxidering, mer skär man upp det mörknar snittytan ganska snabbt.
Antioxidanter är substanser som hämmar potentiellt skadliga oxiderande föreningar, till exempel vissa vitaminer (läs mer > Antioxidanter). Om äpplets snittyta begjutes med citronjuice förhindras missfärgningen. Askorbinsyra (C-vitamin) och andra antioxidanter används industriellt som antioxidationsmedel bland annat till frukt- och saftprodukter. Läs mer > Tillsatta antioxidanter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01