Om queneller
(queneller, kveneller 1. kalvqueneller 2. kycklingqueneller 3. fiskqueneller med flera , chokladqueneller)
quenelles 1. veal quenelles 2. chicken quenelles 3. fish quenelles
quenelles 1. quenelles de veau, de foie 2. quenelles de volaille, moelle 3. quenelles de poisson et plus quelles au fromage blanc, de pommes de terre écrasées et de farine
quenelles 1. quenelle di vitello 2. quenelle di pollo 3. quenelle di pesce
Quenelles 1. Kalbsquenelles 2. Hühnchenquenelles 3. Fischquenelles
quenelles 1. quenelles de ternera 2. quenelles de pollo 3. quenelles de pescado
Grupper inom
Allmänna receptbegrepp ¤:
Språkförbistring: Begreppen queneller, frikadeller och fisk- eller köttbullar används lite om vartannat och är inte helt entydiga begrepp i och mellan länder. Med queneller avses som regel en kokt färs med avlång form, trots att härkomsten "Knödel" är en rund bulle. Queneller sammanblandas ofta med frikadeller som i Sverige brukar vara små kokta kalvfärsbullar som serveras som tillbehör i soppa. I andra länder brukar i stället "frikadeller" vara detsamma som stekta köttbullar eller färsbiffar (läs mer > Om frikadeller). "Bullar" avser färs med rund form. Fiskbullar, som i sak är detsamma som queneller kokas vanligtvis, medan köttbullar allt som oftast steks. Läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar.
SÅ TILLAGAS KÖTT- OCH FISKQUENELLER
Ingredienser: Kött- fågel- eller fiskfärs, mald eller mixad till fin smet efter det senor tagits bort. Som vätska används vatten, mjölk eller grädde. Ibland ingår även smör. Som bindemedel kan stärkelsemjöl (t.ex. potatismjöl) användas, eller en i förväg tillredd panad, (läs mer > Panad). Smaksätts med salt, peppar och annat till exempel riven muskot.
Blanda: Färsen blandas med bindemedel, smaksättare och vätska lite i taget till en ganska fast färs så att den kan formas till bullar, men inte torrare. Är smeten för tjock blir quenellerna sega och torra. Är den för lös kokar bullarna sönder. Provlaga.
Forma: Queneller formas "i fason av en njure" med två skedar, i handen med en sked, rullas, eller spritsas. Med sked kan smeten vara lösare. Passar bäst till mindre mängder som direktkokas. Till stora sällskap fungerar rullning eller spritsning bäst.
- Med sked: Använd stora matskedar som fuktats i varmt vatten. Ta rikligt med smet i den ena skeden. Lägg den andra skeden doppad i varmt vatten över bullen och flytta över bullen med en glidande vridning. Kräver viss träning. Kan också formas i fuktig hand med hjälp av en matsked. Låt smeten glida av från den varma skeden ner i hett vatten. Alternativt i en smord kastrull i avvaktan på kokning, dock inte på varandra.
- Rullade, spritsade: Klickar av färs eller spritsad färs rullas i omgångar på mjölat bakbord med mjölade händer och formas till njurar. Läggs på mjölad bricka i avvaktan på kokning.
Förvara: Väl avrunna kokta queneller kan sparas för framtida bruk. Särskilt lämpligt inför bjudningar. I kylskåp eller frysas. Frysta kan med fördel plockas direkt från frysen och sjudas i hett vatten cirka 5 minuter.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12