Scotch eggs, Scottish eggs
Skotska ägg är köttfärsinbakade lös- eller hårdkokta ägg som dubbelpaneras och friteras eller pannsteks. Det är en engelsk klassiker från 1700-talet. Varuhuskedjan Fortnam & Mason hävdar att man uppfunnit dem år 1738. Äggen är även klassisk mat i Holland där de kallas "eirball" eller "vogelnestje". Det finns lokala varianter som "Manchester eggs" där höljet runt ägget består av fläskfärs blandat med blodpudding, eller "Worchester eggs" som smaksatts med worcestershiresås (se dito). Se recept > Scotch eggs / Scottish eggs. Se filmer via länkar nedan.
SÅ ANVÄNDS SKOTSKA ÄGGSkotska ägg kan ätas varma med steksky och sallat eller kalla som snabbmat. Förekommer i den anglosaxiska världen som frukostmat och är populära på picknick. Färdiglagade ägg säljs i brittiska livsmedels- och snabbköpsbutiker. Även minivarianter med vaktelägg eller hackad ägg förekommer.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-08
Läs mer
Worcestershiresås
Scotch eggs
Gordon Ramsay´s Scotch Eggs