Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
baka, grädda
(1. baka/grädda i ugn 2. baka bröd 3. förgrädda/förbaka, blindbaka, 1b. ugnsbaka, stenugnsbaka 2b. nygräddat, genomgräddat, gräddpanna, gräddplåt, grädda sig)
1. bake, bake in oven 2. bake bread 3. blind baking = bake pie dough twice
1. enfourner, cuire au four 2. cuire le pain, faire du pain 3. cuisson à l´aveugle = faire cuire la pâte à tarte deux fois
1. cuocere in forno 2. fare il pane 3. cottura alla cieca = = cuocere due volte l´impasto per torte
1. backen, im Ofen backen 2. Broth backen 3. Blindbacken = Tortenteig zweimal backen
1. cocer en el horno 2. hornear pan, hacer pan 3. hornear a ciegas = hornear masa de tarta dos veces
Grupper inom
Begrepp > Steka:
- Ugnsbaka (fr. enfourner, four = ugn, cuire au four) innebär att tillaga i ugn i hög torr värme.
- Stenugnsbaka är ett begrepp som används om bröd bakat i ugn av sten, vilket av somliga anses ge bättre, jämnare värme och därmed också godare bröd. Pizza brukar stenugnsbakas (se > Bageriugnar). Det finns så kallad pizzasten som kan läggas i vanlig ugn för att efterlikna stenugsbakning (läs mer > Pizzautrustning).
- Grädda = "ge (en matvara som innehåller mjöl) brynt yta och torr, fast konsistens genom att upphetta den i ugn eller stekpanna" enligt Svenska Akademien. Till exempel grädda bröd eller pannkakor. Nygräddat = nybakat/nystekt. Genomgräddat = färdiglagat. Gräddpanna = stekpanna. Gräddplåt = bak-/ugnsplåt. "Grädda sig" avser mjölk (opastöriserad) som bildar ett gräddlager på ytan.
- Förgrädda (i andra länder "blindbaka" = baka pajdeg utan innehåll) innebär att grädda något två gånger, vanligtvis en pajdeg. Pajskal i pajform förgräddas ~10 minuter i hög värme innan fyllning. Detta för att skalet skall få fastare form. Därefter hälls fyllning i skalet, varefter pajen gräddas. Läs mer > Så tillagas matpajer.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-03