Så marineras fisk
Grupper inom
Marinera, lägga in, grava, rimma, röka fisk:
Fisk kan direktmarineras inför måltiden för smaksättning. Fisk behöver inte möras som nötkött och marineras därför inte av detta skäl. Marinering av fisk är i sig ganska ovanligt för att marinader lätt dödar fiskens finstämnda smak. Marinering förekommer mest vid grillning. Rå fisk serveras ibland där avsikten är att gästen själv snabbmarinerar maten, vilket gäller för sushi och sashimi där fisken doppas i soja.
Marinera efter eget önskemål liknande marinering av kött, dvs med syrlig vätska t.ex. vitt vin, matolja, aromatiska grönsaker och kryddor. Låt fisken "dra" någon timme eller flera före tillagning. Alternativt pensla fisken med marinad/grillolja t.ex. inför grillning.
Ceviche (de pescado) är fiskrätter med urgamla anor från Peru och Ecuador. Lite av en nationalrätt även i Mexiko. Rå fisk marineras med starkt syrliga citrusjuicer och kryddor t.ex. chili. De starka syrorna gör att fisken får en kokt konsistens. Läs mer > Ceviche. Det finns också ceviche där skaldjur ingår och av kött (= marinerat).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-09