Escoffiers Stora Kokbok
(Omdöme: 5 av 5 för kocknördar, 3 av 5 för hemmakockar)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Escoffiers Stora Kokbok (svenskbearbetad upplaga).
- Kategori: Baskokbok.
- Författare: Georges Auguste Escoffier. Fransk mästerkock, kökschef, krögare och författare som uppgraderade och populäriserade det franska köket i slutet av 1800-talet. Läs mer > Auguste Escoffier (1846-1935).
- Förlag: Åhlén & Åkerlund 1928.
- Pris 2015: 100-300 kr för båda delarna på bokantikvariat och på auktionssajter. Del II är svårare att hitta än del I.
- Innehåll: Kokboken består av 2 delar med totalt 1535 recept inklusive ett antal goda råd.
- Del I: Smörgåsrätter, äggrätter, soppor, såser, panering, fiskrätter, kött- och fiskgeléer, kokspad och fågelrätter.
- Del II: Kötträtter, marinader och saltlake, gratinering, panader-kveneller-färser och fyllningar, grönsaksrätter-garnityr och sallader, svamprätter, mellanrätter, efterrätter och bakverk, samt drycker.
- Sammanfattning: Husmoderns redaktion: Det bästa köket i världen är det franska, den bästa kokboken i världen är den som Escoffier, mästaren bland alla kockar, ger oss... Escoffiers kokbok är en bok för helg och fest... Men invänder kanske någon, många av dessa rätter innehålla så dyra ingredienser... Vad våra husmödrar kanske också komma att göra invändningar mot, är att de franska rätterna fordra så många ingredienser...
- Recension av Kunskapskokboken: Ett måste för alla kocknördar. För hemmakocken inte lika viktig. Recepten är generellt avancerade och lite gammalmodiga, inte alltid så pedagogiska. Grundkunskaper i kokkonst och franska begrepp är önskvärt. Indelning och struktur inte heller helt bra. Översättningarna är inte alltid helt på topp.
- Betyg: 5 av 5 för kocknördar, 3 av 5 för hemmakockar.