Vår kokbok, COOP
(Omdöme: 5 av 5 för nybörjare och vardagskockar)
Grupper inom
Kokböcker, matlagning:
Branschböckerna Bageri & Konditori
Kategori: Baskokbok.
Författare: KF Provkök. Anna-Britt Agnsäter, chef för KF provkök 1946-1980, var initiativtagaren till Vår Kokbok (läs mer > Agnsäter, Anna-Britt).
Förlag: Norstedts. Utgivningsår: Första upplagan 1953. Senaste utgåvan 2009. Såld i över 2,3 miljoner exemplar sedan start (över 40.000 per år i snitt) vilket gör den till en av världens mest köpta kokböcker.
Pris 2013: Inbunden cirka 270 Kr inklusive moms. Äldre exemplar förekommer ofta i handeln med begagnade böcker.
Innehåll (880 sidor i bokformat): Cirka 1200 recept uppdelat efter huvudingrediens. Dessutom avsnitt om matlagning och varufakta.
- Att välja mat
- Mjöl, gryn, ris och pasta
- Mjölk, ägg, ost
- Fisk och skaldjur
- Kött, köttfärs och korv
- Fågel
- Grönsaker
- Potatis
- Såser
- Smörgåsar
- Pizza, paj, pirog
- Buffée och menyer
- Efterrätter
- Drycker
- Godsaker
- Bakning
- Konservering
- Fakta om livsmedel
Sammanfattning: Vår kokbok är en baskokbok som omfattar alla varumråden och alla slags recept täckande det mesta inom svensk kokkonst inbegripet vardag och fest. Rikt illustrerad.
Recention av Kunskapskokboken: En utmärkt baskokbok för nybörjare och vardagskockar alltsedan 1953. Lättläst, tydlig med välskrivna recept. Bra illustrationer. Ständigt nya upplagor och uppdateringar gör den fortfarande aktuell och den bästa nybörjarkokboken. Kockar som tagit sig förbi baskoksnivån bör ändå ha ett ex av Vår Kokbok på hyllan, om inte annat så av historisk-nostalgiska skäl. Ett slitet gammalt ex från antikvariat kan då vara på sin plats.
Betyg: 5 av 5 för nybörjare och vardagskockar.
Nästa bok: För den som vill födjupa sig ytterligare i kokkonsten kan nästa steg vara att läsa boken Matlagning - en handbok (se dito).
Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04