Om rillettes

Fotograf/bild: Federation des Charcutiers Traiteurs

Om rillettes

(den bruna grissyltan)

Engelsk översättning = meat fried in fat

Fransk översättning rillettes de porc, rillettes de canard, rillettes d´oie, rillettes de poules, rillettes de lapin, rillettes de saumon, rillettes de thon, rillettes de Tours, la brun confiture de cochon

Italiensk översättning = carne fritta in grasso

Tysk översättning = Fleisch in Fett gebraten

Spansk översättning = carne frita en grasa

Rillettes (franska) är kokt kött eller fisk som delats med gaffel liknande pulled pork (läs mer > Om pulled beef, pulled pork) och som ligger i matfett. Kött kokas i matfett, vanligtvis i djurets eget, på svag värme (75-100°C) under lång tid (5-12 timmar), tills köttet nästan faller sönder av sig självt i strimlor. Numera tillagas köttet oftast på sedvanligt sätt, som sedan strimlas och läggs in i fett. Rillette smaksätts på olika sätt och stoppas i krukor eller burkar där fettet stelnar. En slags pastej skulle vi svenskar säga. Klassiskt är rillettes av fläskkött (rillettes de porc), men tillagas ofta också av ankkött (rillettes de canard), gås (rillettes d´oie), höns (rillettes de poules), viltkött till exempel kanin (rillettes de lapin), lax (rillettes de saumon), tonfisk (rillettes de thon) med mera. Se filmer via länkar nedan. En snarlik variant av rillettes är "confit" som är bitar av kött kokt i olja (läs mer > Om confit).

Historia: Rillettes på fläskkött är känt i Frankrike från 1400-talet, med trolig härkomst från departementet Indre-et-Loire sydväster om Paris. Omtalas av författaren Rabelais (1494-1553), som den "den bruna grissyltan" (la brune confiture de cochon). I staden Tours blev fläskrillettes poulärt på 1800-talet. Namnet "rillettes de Tours" är ursprungs­skyddat. Det finns en förening som varje år håller en tävling för att utse bästa rillettes de Tours.


SÅ ANVÄNDS RILLETTE

Rillettes äts alltid kall och används mest som smörgåspålägg.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11
Läs mer

Om confit

Om pulled beef, pulled pork

Film: Duck rillettes

Film: Rellette de porc

Film: Rillettes d´oie

Film: Rillettes de thon

Film: Rillettes de poule

Film: Rillettes de lapin

Film: Les Rillettes de Tours

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj