to prick, dock
piquer
bucare
Piken
picado
Grupper inom
Begrepp > Tillaga:
Pikera (fr. piquer) = göra hål, injicera (jämför: ispik). Har många betydelser till exempel att nagga ett tyg i kanten (göra kanten ojämn). Inom kokkonsten kan det betyda olika saker. Charkuteristen pikerar när hen späckar kött eller fågel genom att införa fina späckstrimlor, tryffel och dylikt i köttet (läs mer > Späck). Konditorn pikerar när hen skriver en text eller gör ett mönster på tårtor och andra bakverk. Då använder konditorn en pappersstrut fylld med sockerglasyr (läs mer > Sockerglasyr, kristyr), smält choklad eller annat. Se film via länk nedan.
Nagga (picka) innebär att sticka hål i något med ett vasst föremål till exempel med en gaffel. Detta gör man antingen för att smaker skall tränga in i varan till exempel vid syltning av tomater, eller för att varan inte skall spricka vid tillagning till exempel med bakpotatis, eller för att släppa ut ånga eller dylikt till exempel vid brödbakning, eller för att varan på annat sätt skall behålla formen vid tillagning till exempel pajdeg. Nagga kan också betyda gnaga, bita lätt, nafsa, irritera, reta någon.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02