Louis de Béchameil 1630-1703
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Louis de Béchameil (1630-1703) var bland annat förvaltare åt hertigen av Orléans, intendent i Bretagne och medlem av Generalite av Tours (administrativ enhet). Béchameil köpte 1696 marquisat Nointel och blev senare Ludvig XIV: s maître d´hôtel (hovmästare, dvs ansvarig för hovet). Det var en förmögen man, en gourmet och konstälskare.
Sauce Béchamel: Béchameil påstås ofta ha skapat Sauce Béchamel (sv. vit grundsås), vilket knappast är sant. Det troliga är att någon kunglig kock skapat såsen och namngivit den till hans ära. Den franske kungen lär ha beklagat sig över att såsen blev uppkallad efter hovmästaren och inte efter honom själv. "Den där Béchameil har all tur! Jag har ätit kycklingbröst à la crème i mer än 20 år före han var född, men jag har aldrig fått ens den enklaste sås uppkallad efter mig". Såsen är med andra ord en förbättring av en tidigare ganska komplicerad anrättning. Då sjöd man kalvkött och kryddor i mjölk som sedan reddes med grädde. Läs mer > Om mjölksåser, gräddsåser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-02