Grupper inom
Om grillning, halstring:
Förberedande grilltips:
- Förbered i god tid, så undviker du stress och arbete.
- Köp färdigt - marinader, såser och andra halvfabrikat.
- Satsa på något enkelt om du vill umgås med gästerna.
- Grilla i lä. Blåst = längre tid. Använd helst grill med lock.
- Rent, hett galler gör att maten inte fastnar så lätt.
- Borsta ren grillen när den är varm, både före och efter.
- Borsta med mässingsborste. Stålborste är inte bra för ytan.
- Pensla grillgallret med olja så fastnar maten inte så lätt.
- Blötlägg träspett i 1 timme, så brinner de inte upp.
- Använd 2 träspett i stället för ett, så vänds varan lätt.
- Brandsläckare eller vattenslang är bra säkerhetsutrustning.
- Aluminiumfolie är alltid bra att ha till hands.
Tips grillning:
- Använd grillspade eller tång, inte gaffel som sticker håll på köttet varvid köttsaft rinner ut.
- Det går inte att snabbgrilla.
- För nära glöden ger bränd mat. Arrangera glöden i centrum så att du har lägre värme i ytterkanten.
- Direkt värme för varor som ska grillas mindre än 15 minuter.
- Indirekt värme (glöd från kanterna) för större bitar.
- Reglera grillgallrets höjd om möljigt, minst 5 cm över glöd.
- Grovt salt: Ett gammalt tips att få bort rök är att kasta grovt salt i elden en stund innan man skall rosta.
- Bränns ytan för mycket, lägg aluminiumfolie som skydd under.
- Stektermometer och timer är bra hjälpmedel vid grillning.
- Släck eld med blomspruta (eller stäng locket).
- Grilla annat som Du inte tänkt på, till exempel melon och ost.
- Kryddor och smakrika såser gifter sig väl till grillad mat. Salta inte i förväg, först inför eller under stekningen. Peppra när klart, peppar är värmekänsligt och smaken förvinner i hettan.
- Grillsåser/marinader funger ofta bra som sås till mat.
- Enris eller rökspån på aluminiumfolie ovanpå glöden ger smak.
- Servera maten direkt från grillen, så snart som möjligt.
Grilltips kött:
- Rumstempererat kött före grillning ger bättre resultat.
- Snitta fettkanten på köttskivor, så kupar sig inte köttet.
- Skär bort onödigt fett. Minskar fettdropp och brand.
- Torka av fukt och marinad. Droppande marinad brinner lätt. Blött kött får kokt yta.
- Pensla köttet med smör eller neutral matolja. Smakerna i fint kött försvinner av grilloljor och om det marineras.
- Färs är bakteriekänsligt. Använd nötfärs och lammfärs.
- Färs faller lätt sönder eller fastnar. Grilla då på folie.
- Snitta köttet för att se om det är lagom stekt.
- Kyckling skall vara genomstekt (men inte mer).
- Späcka (linda med bacon) torra varor t.ex. kyckligbröst.
- Förkoka stora köttstycken t.ex. revbenspjällen, så kortas grilltid.
- Grilla i folie större bitar först och sedan direkt på grill.
- Större köttbitar bör vila 5-15 min före servering.
- Vänd köttet med tång eller spatel. Grillgaffel gör hål och värdefull vätska förloras.
Grilltips fisk & skaldjur:
- Fet fast fisk som lax, makrill, piggvar, hälleflundra, marulk, makrill, sik, tonfisk, strömming är lättast att grilla. Behåll skinnet på fisken.
- Fisk i eller på folie, i fiskform eller halster underlättar grillning av lös fisk.
- Skär skåror i fiskens skinn, så drar den inte ihop sig. Skär skåror i köttet på större fisk så går det fortare.
- Färdigrökt fisk kan värmas i foliepaket på grillen.
- De flesta skaldjur går bra att grilla. Kort grilltid.
Grilltips gröntsaker/rotfrukter:
- Picka hål i bakpotatis (för att de inte skall explodera).
- Förkoka bakpotatis 15 minuter så förkortas grilltiden.
- Skiva rotsaker så går de fortare (dock ej sötpotatis).
- Färska grönsaker är enkelt och passar alltid till grillat.
Grilltips om annat gott:
- Aromsmör är klassiskt grilltillbehör. Gör eget aromsmör!
- Grilla frukt, t.ex. ananas. Nästan vad som helst fungerar.
- Allt behöver inte vara grillat.
Sist men inte minst...Visa hänsyn mot grannar och miljön.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07