jelly pudding, crystal pudding, jello, Jell-O
pudding de gelée
budino di gelatina
Geleepudding
pudin de gelatina
Varianter: Det finns tre typer av gelépudding. Klassisk hemlagad på saftsås (se ovan), på färgat vatten (se nedan Färdig Jello) och på mjölk/grädde och annat. Den sistnämna då mer lik en mousse eller vaniljpudding (läs mer > Om pudding).
FÄRDIG JELLO
I sin enklaste form, benämnd crystal jello (Jell-O) förekommer i handel, dock svårhittad i svenska butiker numera. Även felaktigt kallat jelly (eng. gelé, läs mer > Om gelé). Dess kulinariska värde är tvivelaktigt, för att inte säga noll. Näringsvärdet lika med socker med vatten och stabiliseringsmedel. Fascinationen består i dess utseende och konsistens.
Historia: 1881 registrerades varumärket Jell-O av Le Roy i Chicago, USA, numera ägt av Kraft Heinz Company. Den blev speciellt populär på 1930-talet fram till 1950-talet, då torrpulvret spreds över världen som en farsot. Den eller liknade produkter kan förekomma fortfarande i svensk butik, dock sällsynt.
Näringsinnehåll Jelly cristal: Socker, biffgelatin, surhetsreglerande medel (E330, E331), färgämne (E163), glukossirap, naturidentisk jordgubbsarom eller annan smak.
© Kunskapskokboken reviderad 2020-11