Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Hydrogenering
(Hydrogenering hydrogenering = härdning för att få fastare fett, hydrering)
hydrogenation = curing to get firmer fat
hydrogénation = durcissement pour obtenir une graisse plus ferme
idrogenazione = cura per per quel grasso più sodo
Hydrierung = Aushärten um festeres Fett zu erhalten
hidrogenación = endurecimiento para obtener una grasa más firme
Grupper inom
Vetenskap, biologi, kemi:
Hälsa: Processen innebär minskad andel av det nyttiga enkel- och fleromättade fettet. Den kan också ge upphov till bildande av transfetter som är ohälsosamt. I till exempel USA anges ofta på paket om fettet är "non-hydrogenated", för att sådant fett anses hälsosammare. I Sverige har mängden transfetter minskat väsentligt i livsmedel tack vare en intensiv påverkan från Livsmedelsverket på industrin (läs mer > Transfetter).
SÅ ANVÄNDS HYDROGENERAT FETT
Hydrogenerat fett användas främst vid framställning av margarin, för att förbättra dess egenskaper och hållbarhet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01